După ce au avut de suferit de pe urma calamităţilor naturale şi au aşteptat jumătate de an pentru a vedea ce sumă va fi alocată pentru subvenţii în acest an, agricultori speră că, în sfârşit, vor avea parte de o lege care să îi încurajeze. În iniţiativa legislativă cu privire la principiile de subvenţionare se prevede ca, anual, statul să aloce 4% din suma totală a veniturilor prevăzută în bugetul de stat.

După ce directorul interimar al Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, Nicolae Ciubuc, a prezentat timp de o oră prevederile proiectului, reprezentanţii asociaţiilor de fermieri au rămas nemulţumiţi de unele aspecte. Aşa că una din solicitările agricultorilor a fost ca din anul 2017 să se recurgă la plăţi directe pentru fiecare hectar de teren. În proiect însă, se prevede alocarea banilor abia în anul 2020.

Mai mult, după ce fosta conducere a Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a fost acuzată că plăţile pentru agricultori nu sunt acordate în mod transparent, actualul document prevede introducerea unei taxe pentru examinarea de către Agenţie a dosarelor de subvenţionare. Ciubuc a motivat această propunere prin faptul că instituţia suportă cheltuieli mari, iar în acest fel vrea să îşi stimuleze angajaţii pentru a nu recurge la acte de corupţie.

Potrivit proiectului de lege, începând din anul 2020, cei care nu vor fi înscrişi în registrul fermierilor nu vor mai putea primi subvenţii. Această iniţiativă legislativă urmează să primească avizul Guvernului după care va fi supusă dezbaterilor în Parlament. Precizăm că, în acest an, fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli este de 900 de milioane de lei, dintre care 387 de mii de lei provin din contul Programului de suport bugetar ENPARD al Comisiei Europene. De asemenea, statul are datorii de 400 de milioane de lei faţă de fermieri rămase încă din 2015.