Primul în listă este Ministerul Justiţiei care a solicitat o majorare cu circa 14 milioane lei a alocaţiilor pentru 2016, susţinând astfel că bugetul auster propus de Ministerul Finanţelor nu ar fi justificat.

Bani pentru PIGD şi un site, pe care nu apar deciziile instanţelor
 
 „Ministerul Justiţiei a examinat proiectul legii Bugetului pentru anul 2016 şi analizând diminuările propuse la bugetul Ministerului Justiţiei relevă necesitatea alocării mijloacelor strict pentru realizarea acţiunilor din cadrul Strategiei de Reformă a justiţiei, care nu pot fi excluse din alocaţiile pentru 2016”, se arată într-un aviz al instituţiei.
 
Potrivit Ministerului Justiţiei, 6,67 milioane de lei ar urma să fie alocaţi suplimentar pentru Departamentul de Administrare Judecătorească, inclusiv 4,63 milioane pentru îmbunătăţirea Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD), care frecvent este trucat de judecători. Alte două milioane de lei ar urma să fie direcţionate pentru asigurarea instanţelor cu tehnica necesară implementării PIGD.

O sumă de 40.000 de lei ar urma să fie alocată pentru optimizarea paginilor WEB ale instanţelor, pe care frecvent nu apar deciziile de judecată, sau apar într-un format de foaie goală. De altfel pentru aceste pagini s-au cheltuit sume enorme, dar ele rămân a fi în mare parte nefuncţionale.

Buget-record de 451 milioane lei pentru penitenciare insuficient?

Totodată Ministerul Justiţiei cere să fie prevăzute cinci milioane lei pentru lucrările de reconstrucţie a Penitenciarului 17 din Rezina, singura puşcărie unde sunt ţinuţi condamnaţii pe viaţă, iar alte două milioane de lei pentru lucrările de reconstrucţie a Penitenciarului 5 din Cahul.

De notat că proiectului Legii Bugetului prevede pentru anul 2016 circa 121 milioane lei pentru implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiţiei, bani ce ar urma să vină din contul suportului bugetar/granturi acordate de partenerii de dezvoltare. Totodată pentru sistemul penitenciar este prevăzută o sumă-record de 451,4 milioane lei.
 
Veniturile bugetului public consolidat pentru anul 2016 sunt estimate la 48,51 miliarde lei, reprezentând 36,3% din PIB, iar cheltuielile sunt estimate la 52,78 miliarde lei, reprezentând 39,5% din PIB.