Astfel, după mai multe critici, guvernanţii au renunţat la majorarea vinietei pentru termenul mai mare de o lună (30 de euro pentru 30 de zile, 90 de euro pentru 90 de zile şi 180 de euro pentru 180 de zile), dar şi la ideea introducerii unui nou impozit pe autovehicule în sistemul taxelor locale. Valoarea acestuia urma să fie similară taxei pentru folosirea drumurilor din anul 2015, care trebuia să fie anulată. Totodată, s-a renunţat la majorarea accizelor pentru mijloacele de transport importate. 

Din proiect au fost excluse şi prevederile cu privire la majorarea impozitului funciar pentru terenul cu destinaţie agricolă şi pentru cele din intravilan şi extravilan. Iniţial, Guvernul propunea majorarea impozitului funciar cu 15%. S-a renunţat şi la normele ce ţin de patenta de întreprinzător, în condiţiile în care Guvernul urmează să vină cu un nou concept în privinţa acestui subiect.

Varianta finală propune o cotă mai mare a accizului la articolele din tutun. Astfel, pentru ţigările cu filtru, accizul va fi de 300 de lei (220 varianţa iniţială) pentru mia de bucăţi, iar la ţigările fără filtru - 60 de lei pentru o mie de bucăţi.

Reprezentanţii comisiei economice susţin că au perfecţionat impozitul taxei pe avere pentru persoanele fizice care vizează bunurile imobile. S-a specificat că impozitul se referă la imobilele cu destinaţie locativă pe teritoriul Republicii Moldova, care au o suprafaţă mai mare de 120 de metri pătraţi şi o valoare ce depăşeşte 1,5 milioane de lei.

A fost ajustată şi majorarea termenului de raportare a pierderilor rezultate din activitatea de întreprinzător de la 3 la 5 ani, cu excluderea eşalonării acestora în părţi egale. În varianta iniţială era propusă o majorare a termenului până la 7 ani.

Politica bugetar-fiscală pentru 2016 a fost votată de Parlament cu o întârziere fără precedent. De regulă, pachetul de legi trebuia să fie aprobat încă acum şapte luni.