Sunt concluziile Barometrului de Afaceri pentru primul trimestru din acest an, prezentat astăzi de reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Franţa-Moldova şi cei ai Asociaţiei „Colaborare Economică Moldo-Germană”. În cadrul studiului au fost chestionaţi şefii a peste 600 de întreprinderi.

Autorii studiului au analizat mai mulţi indicatori ai activităţii antreprenoriale, dar şi moralul mediului de afaceri. Climatul de afaceri rămâne în zona negativă, fiind înregistrat un indicator de minus 0.09. În trimestrul trecut, acest indicator a trecut în zona roşie a barometrului la minus 0.51. 

„Reluarea suportului financiar internaţional în favoarea Republicii Moldova, mai ales din partea FMI, relansarea programelor de cooperare ale Uniunii Europene, progresul în vederea luptei cu corupţia precum şi reforma justiţiei rămân a fi indispensabile pentru relansarea încrederii din partea mediului de afaceri. Deşi instabilitatea politică şi socială a luat sfârşit, mediul de afaceri rămâne totuşi prudent în relaţia sa cu autorităţile”, se spune în studiu.

Profitul întreprinderilor a fost în scădere în comparaţie cu previziunile făcute. Cele cu capital străin au fost mai puţin afectate decât cele locale. Pentru trimestrul următor, aşteptările sunt pozitive pentru toate întreprinderile şi sectoarele de activitate, cu excepţia celui bancar.

La capitolul forţa de muncă, companiile care au manifestat prudenţă pe parcursul trimestrului trecut au înregistrat o scădere a angajărilor în comparaţie cu previziunile lor. Doar întreprinderile din sectorul agroalimentar şi cel bancar au înregistrat mai multe angajări decât au prevăzut.

Previziunile pentru trimestrul următor sunt pozitive, întreprinderile cu capital străin înregistrând aşteptări mai mari decât cele cu capital local. În mod curios, sectorul bancar a exprimat aşteptări foarte pozitive în materie de dezvoltare a afacerii, dar se aşteaptă la reduceri de personal sau la o îngheţare a angajărilor.

Pe parcursul ultimului trimestru, întreprinderile s-au ferit să facă investiţii. Pentru trimestrul următor, toate sectoarele de activitate prevăd investiţii cu excepţia sectorului de producere care rămâne în aşteptare. 

Chestionarea a fost realizată în perioada aprilie-mai pe un eşantion de 610 întreprinderi moldoveneşti sau cu capital străin.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.