„În primul rând trebuie să fim consecvenţi şi să spunem că acest angajament de restituire a banilor investitorului nu vine de la Guvern şi nu este de acum. De fapt, RM are aşa o agenţie care se numeşte Agenţia Naţională pentru Reglementarea în Energetică, care stabileşte tarifele în conformitate cu propria metodologia pe care tot ANRE o aprobă. Această datorie s-a format anume în baza metodologiei aprobate de ANRE şi anume în baza faptului că ANRE nu la timp şi nu în proporţia descrisă în metodologie a ajustat tarifele în anul 2015 şi, ulterior, în anul 2016. Şi la ajustarea tarifelor în anul 2015, în luna iulie, apoi la suspendarea lor, apoi reaprobarea lor în luna noiembrie şi la coborârea lor acum, în luna martie 2016 - întotdeauna am menţionat că aceste tarife nu includ devierile financiare, ele urmează a fi incluse şi restituite investitorului”, a precizat fostul director al ANRE, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Victor Parlicov susţine că Guvernul a apărut în imagine doar datorită faptului că Fenosa a acţionat în arbitraj internaţional Republica Moldova ca stat şi asta pentru că în arbitraj internaţional nu se acţionează o instituţie a statului, de exemplu ANRE, ci se acţionează statul Republica Moldova. „Dacă Fenosa obţinea o decizie de arbitraj care ar fi spus că statul a încălcat drepturile investitorului şi trebuie să-i restituie banii, atunci nu ANRE în mod normal este cel care recuperează, ci Guvernul răspunde şi singura sursă din care asta poate fi plătită este bugetul”, a menţionat expertul.

Totodată, fostul şef de la ANRE afirmă că instituţia pe care a condus-o anterior putea să negocieze şi fără Guvern o eşalonare a includerii acestor devieri financiare în tarife, dar nu a făcut-o pentru că „ANRE la momentul de faţă nu are puterea de decizie de altădată şi nu se bucură de libertate sau independenţă”.

Întrebat de ce dintr-o procedură „ruşinoasă”, de întoarcerea datoriei, s-a făcut o chestie de paradă şi laudă, Victor Parlicov a menţionat: „De ce s-a făcut mare tam-tam pentru mine e clar: pentru că guvernarea la momentul de faţă nu se bucură de un nivel înalt de încredere, are un nivel de încredere foarte jos şi încearcă să acumuleze puncte electorale sau puncte de încredere chiar şi pe locul acolo unde poate nu s-ar cuveni.”

„Datoria s-a format în baza faptului că tariful nu a fost ajustat, ceea ce este responsabilitatea ANRE. Dar plătim noi un preţ corect sau un preţ incorect la achiziţia energiei electrice - de asta exact este responsabil Guvernul. Aţi văzut şi singuri că Ministerul întotdeauna se bate cu pumnul în piept că ei sunt cei care negociază contractul de furnizare a energiei electrice, nu negociază la direct de exemplu Energocom-ul sau altcineva, ci negociază Ministerul Economiei. Responsabilitatea politică pentru toate căpuşele şi pentru toate neregulile care sunt în proces o poartă şi şi-o asumă cei care negociază şi s-a spus asta şi atunci când era vorba de ajustarea tarifelor. Componenta energiei electrice în structura tarifelor este copleşitoare. Noi în structura tarifelor avem circa 70 la sută preţul energiei electrice achiziţionate, evident că nu poţi să stabileşti creşterea de tarife din celelalte 30 la sută care mai rămân, cea mai mare parte a leului ţine anume de negocieri şi capacitatea de a obţine un preţ bun”, a mai spus expertul.

Săptămâna trecută Guvernul şi Gas Natural Fenosa au ajuns la o înţelegere prin care a fost soluţionat litigiul internaţional apărut la finele anului trecut, ca urmare a neajustării la timp a tarifelor la energia electrică. Autorităţile, dar şi compania au trecut deocamdată sub tăcere evenimentul, dar au confirmat tranzacţia. În schimb despre decizie a anunţat Secretariatul Comunităţii Energetice, care a intermediat împăcarea şi a salutat soluţionarea litigiilor între Gas Natural Fenosa şi Republica Moldova. Instituţia a menţionat că mingea se află acum la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, care trebuie să pună în aplicare acordul şi să reducă dependenţa ţării în aprovizionarea cu energie electrică şi gaze naturale, dar şi la capitolul infrastructură.

Amintim că în luna august, anul 2015, Gas Natural Fenosa a iniţiat un proces contra Republicii Moldova la Centrul Internaţional pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială. Motivul a fost neincluderea de către ANRE, în tariful pentru energia electrică, a devierilor financiare. Potrivit datelor prezentate de Gas Natural Fenosa, la 1 iulie 2015, valoarea devierilor se cifra la 1,28 miliarde de lei. De atunci suma a mai crescut şi la începutul acestui an s-a apropiat de două miliarde de lei.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.