Astfel, în pofida unor promisiuni şi prognoze hiperoptimiste, Guvernul a acumulat la buget venituri de 13,58 miliarde de lei, cu doar 0,2% (29 de milioane lei) mai mult decât în aceeaşi perioadă a lui 2015.

Şi mai îngrijorător este faptul că după un salt spectaculos al veniturilor în martie, când s-au acumulat cu 1,23 miliarde de lei mai mult ca în februarie, în aprilie s-a înregistrat o scădere abruptă cu peste 640 de milioane de lei a încasărilor.

O astfel de evoluţie poate fi explicată, în special prin faptul că în martie, multe companii au făcut importuri masive de mărfuri accizabile, de teama că de la 1 aprilie vor creşte accizele, adaugă sursa.

Aşa s-a întâmplat şi în martie 2015. Doar că Guvernul Gaburici de atunci şi-a asumat în aprilie răspunderea şi a adoptat bugetul, iar Guvernul Filip de abia l-a trimis la Parlament.

Potrivit Ministerului Finanţelor, în perioada ianuarie-aprilie 2016, cele mai multe venituri s-au acumulat de la TVA - 4,13 miliarde de lei (+3%), accize - 1,26 miliarde de lei (circa 20%), impozitul pe venitul persoanelor juridice - 1,29 miliarde lei (+23%) şi impozitul pe venitul persoanelor fizice - 1,01 miliarde lei (+circa 14%).

În acelaşi timp, Guvernul Filip a beneficiat de un volum de 142 de milioane de lei granturi externe, ceea ce este de trei ori mai puţin decât în aceeaşi perioadă a lui 2015 şi de cinci ori mai puţin decât în 2014.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.