Potrivit noului Raport asupra inflaţiei pe termen mediu, pe parcursul lui 2016, rata anuală a inflaţiei se va plasa la nivelul de 7 la sută, în scădere cu 3,1 puncte procentuale faţă de prognoza fixată anterior.

„Este un scenariu central. Sunt riscuri şi inflaţioniste, şi dezinflaţioniste. Va fi important să urmărim această balanţă a riscurilor pentru schimbarea cadrului operaţional al BNM. Primul factor care ne-a determinat să revizuim în scădere prognoza inflaţiei este slăbirea cererii economice, care nu poate să aibă o influenţă inflaţionistă. Al doilea factor - schimbarea preţurilor reglementate, e vorba de preţul gazului în reţea. Al treilea factor - majorarea mai mică a preţurilor la produsele alimentare. De asemenea, şi cursul valutar al leului faţă de dolar a influenţat”, a menţionat Sergiu Cioclea.

Şi în 2017 preţurile vor creşte mai puţin decât s-a prognozat iniţial. Astfel, prognoza inflaţiei pentru anul viitor a fost stabilită la un nivel de 4,8 la sută, în scădere cu 1,8 puncte procentuale faţă de estimările fostului guvernator, Dorin Drăguţanu.