„Situaţia este că timp de doi ani s-a acumulat un grad de neîncredere sau de suspiciune din partea Fondului. Este important ca FMI să înţeleagă că cel puţin BNM are intenţia de a se implica cât mai decis în implementarea reformelor. La Washington am avut vreo 40 de întâlniri cu responsabili de la Banca Mondială, Uniunea Europeană, BERD pentru a le spune viziunea noastră. Am adus chiar şi o ciornă de strategie pe care probabil încă nu au studiat-o. Volumul de subiecte este atât de mare că s-a decis să facem două sesiune cu fondul. Vrem să intrăm în detalii, dar nu să stăm cu arma la tâmplă pentru a lua o decizie”, a declarat Sergiu Cioclea.

„Sper că, ulterior, FMI va oferi mandat misiunii pentru a semna nou program. Este important aceste lucru, pentru că ceilalţi parteneri de dezvoltare se uită la FMI. Avem nevoie de acest program pentru o ancorare a reformelor”, a adăugat guvernatorul BNM.

Referindu-se, în context, la vizita oligarhului Vladimir Plahotniuc în SUA, şeful băncii centrale a declarat că nu a fost la curent cu această vizită, chiar dacă şi-a pus semnătura pe lista persoanelor care au făcut parte din delegaţia RM. Totodată, Sergiu Cioclea a ţinut să precizeze că vizita lui Plahotniuc nu schimbă cu nimic negocierile cu FMI.

„Când am fost la Washington, nu am fost la curent că va fi o întâlnire cu domnul Plahotniuc. Am transmis Guvernului, împreună cu domnul Armaşu, toate detaliile. Chiar scrisoarea pe care am trimis-o pentru a invita a fost semnată de domnul Filip, de Armaşu şi de mine. Presupun că toate informaţiile au fost transmise prin canalele de Guvern şi majorităţii parlamentare. În ceea ce priveşte domnul Plahotniuc, cred cu cât este mai multă claritate, cu atât este mai bine. Domnul Plahotniuc care a plecat în calitate de secretar general, dacă am înţeles corect, declară că majoritatea parlamentară va susţine aceste reforme, este un mesaj mai bun decât dacă va spune că nu va susţine. Relaţia noastră cu FMI este una instituţională, lucrăm direct cu toţi reprezentanţii. Nu avem alte persoane care intervin. Această vizită este una suplimentară şi nu înlocuieşte sau schimbă dialogul nostru cu FMI. BNM este independentă”, a precizat guvernatorul BNM.

Precizăm că o misiune FMI vine în Republica Moldova în perioada 23-27 mai. Delegaţia instituţiei financiare internaţionale, în frunte cu Ivanna Vladkova-Hollar, nu va avea însă mandat pentru încheierea unui acord de finanţare cu autorităţile de la Chişinău.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.