Investitorul rus

Combinatul de Vinuri Spumante şi de Marcă din Chişinău „Vismos” SA a fost privatizat la începutul anilor 2000. Atunci, pentru 1,4 milioane de dolari, statul a cedat unei companii din Federaţia Rusă pachetul majoritar de 99,96% din acţiuni.
 
Proprietar al vinăriei a devenit astfel Torgovîi Dom Aroma, o societate pe acţiuni de tip închis care reuneşte un conglomerat de firme implicate în comerţul cu băuturi spirtoase. În 2015, Aroma a intrat în Top 20 cei mai mari importatori de alcool şi se numără printre principalii distribuitori pe piaţa rusească. 
 
În spatele Torgovîi Dom Aroma se ascund, prin intermediul unei reţele de companii, fraţii Pavel şi Valeri Zadorin. Originari din Kîrgîzstan, cei doi îşi derulează afacerile mai ales în Federaţia Rusă, figurând ca acţionari sau directori în zeci de firme active pe piaţa imobiliară sau pe cea a alcoolului.


 
Creditorul, creat de Mossack Fonseca

La trei ani de la privatizare, Vismos a încheiat un contract de credit cu Palmer Equities Ltd, un offshore din Insulele Virgine Britanice (BVI). În următorii ani, fabrica din Chişinău a semnat încă două acorduri similare cu aceeaşi companie. Astfel, suma totală împrumutată de la offshore se ridică la 5,4 milioane de euro.
 
Vladimir ZVIAGHIN, directorul Vismos: Am luat, şi ce? E treaba noastră personală de unde să luăm şi de unde să nu luăm. Voi mai bine v-aţi ocupa cu alte întrebări – să lăudaţi ţara cât e de bună şi frumoasă, ca să vină turiştii, dar nu să răscoliţi acolo unde nu trebuie. De această întrebare se ocupă Banca Naţională şi instituţiile specializate.

Palmer Equities Ltd a fost înregistrată de casa de avocatură Mossack Fonseca în 2002. Trei ani mai târziu, offshore-ul a fost preluat, cu cote egale de participare, de două companii din Cipru – Busson Ltd şi Serilnit Ltd.
 
Documentele #PanamaPapers arată că beneficiari reali ai Busson Ltd sunt fraţii Pavel şi Valeriu Zadorin.
 
Restul acţiunilor la Palmer Equities Ltd, deţinute de Serilnit, au ajuns pe mâna lui Grigorij Kail, cetăţean german stabilit în Hong-Kong.


Acţionar din contul datoriei

În aprilie 2012, acţionarii Vismos decid să emită acţiuni în valoare totală de 22 milioane de lei, din contul datoriei către Palmer Equities Ltd. O lună mai târziu, operaţiunea este înregistrată de Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) din Moldova, iar capitalul social al fabricii de vin e majorat de la 29 la 51 milioane de lei. 

Odată cu această tranzacţie, oficial suferă modificări şi acţionariatul companiei, fraţii Zadorin păstrându-şi de facto poziţia de acţionari absoluţi. Astfel, cota Torgovîi Dom Aroma scade la 56,76%, iar offshore-ului Palmer Equities îi revin 43,21% din acţiuni, restul fiind împărţite, în cote nesemnificative, de şase cetăţeni moldoveni. 
 
Eugen GHILEŢCHI, expert al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene, fost şef al Serviciului stabilitate şi monitorizare a activităţilor de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului din cadrul CNPF: Schema dată arată că, cel mai probabil, banii provin din activităţi ilegale, fiindcă nu există niciun interes să oferi un credit din afara ţării. Pentru că e vorba doar de contracte de împrumut, atunci miza lor nu este evaziunea fiscală prin offshore, ci încercarea de a ascunde provenienţa banilor. Şi, dacă spuneţi că ei au activităţi în spaţiul CSI, probabil, pe undeva fac evaziune fiscală, banii îi scot în offshore, după care îi aduc înapoi în Moldova sau Rusia şi astfel legalizează circuitul acestor sume.
 
Citeşte continuarea investigaţiei pe Rise.md