Cifrele oficiale publicate marţi arată că ritmul de creştere al economiei indiene a accelerat în trimestrul ianuarie-martie 2016 până la 7,9%, de la un avans de 7,3% înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut.

Toate aceste cifre oferă Guvernului condus de premierul Narendra Modi un motiv de satisfacţie, la doi ani de la venirea sa la putere cu promisiunea de a relansa economia şi investiţiile străine. Modi a crescut cheltuielile pentru apărare şi infrastructură, în timp ce cheltuielile de consum au profitat de pe urma dobânzilor reduse.

India depăşeşte de mai multe trimestre ritmul de creştere înregistrat de ţara vecină China, care în primul trimestru al acestui an a înregistrat o creştere de 6,7%, cea mai slabă performanţă din ultimii şapte ani.

Cu toate acestea, economiştii sunt sceptici cu privire la fiabilitatea datelor statistice furnizate de autorităţile din India, la peste un an după o modificare a modului de calcul care a permis revizuirea în sus a cifrelor pe ultimii ani. În schimb, Guvernul de la New Delhi susţine că noua metodologie de calcul se apropie de standardele internaţionale.

Atenţia analiştilor se va îndrepta spre venirea musonului, care ar urma să lovească India în zilele următoare şi care va avea o influenţă determinantă asupra recoltelor şi în consecinţă asupra vieţii a milioane de fermierii şi a consumului lor. În zonele rurale trăiesc aproximativ două-treimi dintre cei 1,25 miliarde de locuitori ai Indiei şi în ultimii doi ani aceştia au suferit de pe urma unei secete devastatoare.