„Suma deşi pare a fi impresionantă, reprezintă doar 1,3% din toată suma ce urmează încă a fi returnată, ca urmare a dispariţiei, în anul 2014 de la Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială, a unei sume de peste 14,3 miliarde de lei (circa un miliard de dolari, la cursul de schimb din noiembrie 2014). Acelaşi raport relevă că în aprilie au fost recuperate circa 59 de milioane de lei, după ce în martie doar 16,5 milioane de lei, iar la începutul lunii mai datoria garantată de Guvern constituia 13,508 miliarde de lei”, adaugă sursa.

„În acelaşi timp la începutul lunii aprilie 2016, premierul Pavel Filip anunţa că la acel moment "au fost rambursate 520 de milioane de lei (echivalentul a 26 de milioane de dolari) din banii furaţi de la Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială".„Despre aceasta m-au anunţat lichidatorii de la cele trei bănci, care reprezintă Banca Naţională a Moldovei”, preciza Filip după şedinţa Comitetului permanent de monitorizare a cazurilor de interes social sporit”, mai notează mold-street.md.

Totodată, în articolul de pe Mold-street se menţionează că datoria internă şi externă a Guvernului a trecut de 35,3 miliarde de lei. „Datele Ministerului Finanţelor mai arată că în afară de datoria garantată, acumulată ca urmare a fraudei bancare, Guvernul mai avea la finele lunii aprilie, o datorie internă de 8,4 miliarde de lei, în creştere cu 220 milioane lei faţă de finele lunii martie şi cu 1,18 miliarde de lei mai mare faţă de finele anului 2015. Cât despre datoria externă, aceasta a ajuns la 26,95 miliarde de lei, cu circa 340 de milioane lei mai mult ca la finele lunii martie şi cu peste 665 milioane lei peste nivelul de la finele anului 2015”, se mai arată în articol.

Amintim că premierul a anunţat anterior că va instala un panou al miliardului furat, pe care vor fi afişate informaţii despre recuperarea banilor. Mai târziu, Filip a spus că a vorbit la figurat. „Este adevărat, eu am vorbit despre acest panou. A fost o expresie figurativă până la urmă. Nu este neapărat să instalăm un panou în centrul oraşului, pentru că nu cred că va deveni un simbol foarte atractiv”, a declarat recent Pavel Filip.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.