„Noi vedem că această decizie a fost luată la solicitarea producătorilor autohtoni din Moldova, dar vedem, de asemenea, semnătura Rusiei şi, respectiv, agresiunea Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei", a declarat ministrul Dezvoltării Economice şi Comerţului, Stepan Kubiv.

Ucraina a solicitat autorităţilor de la Chişinău lansarea unor discuţii cu privire la restricţiile comerciale privind mărfurile ucrainene.

„Dacă Moldova refuză să participe negocieri, vom aplica măsuri identice”, a atenţionat prim-vicepremierul Ucrainei.

Un grup de experţi ucraineni va veni la Chişinău peste o săptămână. În comun cu responsabilii de la Ministerul Economiei, precum şi de la alte instituţii, aceştia vor analiza situaţia respectivă, precum şi alte bariere care există la exporturile RM în Ucraina.

Guvernul Republicii Moldova a decis să introducă taxe vamale la importul produselor lactate, a produselor din carne, precum şi a cimentului din Ucraina. Restricţiile vor fi aplicate până la 31 decembrie 2016.

Potrivit hotărârii de Guvern, la aceste produse va fi aplicată o taxă vamală de 10-15 la sută.

Autorităţile RM spun că aceste restricţii sunt temporare, având drept scop protejarea pieţei interne de importurile masive înregistrate în ultimul timp din Ucraina.