Asta i-a spus preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, şefa misiunii FMI la Chişinău, Ivanna Vladkova-Hollar. Misiunea îşi propune să continue dialogul cu privire la politicile economice şi reformele propuse de Guvern şi BNM, dar nu are un mandat de a semna un nou program de finanţare.

Expertul instituţiei internaţionale a subliniat importanţa legislaţiei privind asigurarea transparenţei acţionarilor finali, dar şi stabilirea unor mecanisme de gestionare a riscurilor de către băncile comerciale.

Totodată, Ivanna Vladkova-Hollar a reiterat disponibilitatea pentru oferirea expertizei tehnice, în direcţia susţinerii creşterii economice şi stabilităţii financiare a Republicii Moldova.

Cei doi oficiali au discutat despre proiectele de lege ce urmează a fi aprobate până la finele sesiunii curente şi care ţin de strategia de asanare a sistemului financiar-bancar, inclusiv de domeniile justiţiei şi luptei anticorupţie, energetic. 

Misiunea FMI se va afla la Chişinău până pe 27 mai. Experţii au avut planificate întrevederi cu cu conducerea BNM, a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, a Ministerului Finanţelor şi cu managerii unui şir de bănci comerciale.

Ultima misiune a Fondului a fost la Chişinău la sfârşitul lunii februarie, dar nici atunci experţii nu au avut mandat pentru semnarea programului de finanţare.

La sfârşitul vizitei, şefa echipei de experţi ai FMI, Ivanna Vladkova-Hollar, a declarat că guvernarea slabă din sistemul bancar costă scump economia Republicii Moldova, înlăturarea deficienţelor de către autorităţi fiind un deziderat demult aşteptat.

Atunci şefa misiunii FMI la Chişinău a mai spus că discuţiile vor continua în lunile ce urmează, astfel autorităţile vor avea la dispoziţie timpul necesar pentru finalizarea studiilor diagnostice în sectorul financiar şi pentru definitivarea şi formularea în detaliu a politicilor preconizate.

Republica Moldova nu mai are un acord cu Fondul Monetar Internaţional din toamna lui 2013. În cadrul precedentului program, ţara noastră a beneficiat de asistenţă financiară din partea Fondului Monetar în valoare de aproximativ 566 de milioane de dolari.

Lipsa de transparenţă în sectorul bancar s-a aflat printre cauzele care au dus la suspendarea programului de colaborare între guvernul moldovean şi FMI.

În septembrie 2015, FMI a retras mandatul unei misiuni de experţi de a semna un Acord de finanţare cu Republica Moldova, din cauza demisiei guvernatorului BNM, Dorin Drăguţanu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.