În mare parte concluziile studiului deja sunt cunoscute, după ce Ucraina a făcut o cercetare similară cu jumătate de an în urmă, iar instituţiile financiare externe sunt deja gata să aloce bani pentru realizarea proiectelor.

Unul dintre elementele cheie ale acestui studiu este proiectul de construcţie a liniei electrice de tensiune înaltă Isaccea-Vulcăneşti-Chişinău cu staţii back-to-back.

Peste 1,1 milioane de euro, cheltuite pentru un alt studiu de fezabilitate

Pentru implementarea unui alt studiu de fezabilitate, în urma unui contract semnat dintre Moldelectrica şi Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) din România privind elaborarea şi prezentarea studiilor de fezabilitate privind interconectarea sistemelor electroenergetice ale Republica Moldova şi României, partenerii europeni au alocat un grant în valoare de peste 1,1 milioane de euro.

Viceministrul Economiei Valeriu Triboi a declarat atunci că în cadrul studiului va fi analizată posibilitatea interconectării prin intermediul a trei proiecte cu staţii „Back to Back”: pe linia existentă de înaltă tensiune Isaccea – Vulcăneşti, precum şi pe două linii noi de înaltă tensiune România - Ungheni - Străşeni şi Bălţi - Suceava.

De notat că în ultimii 10 ani au fost efectuate o serie de studii de fezabilitate privind interconexiunile energetice cu UE, dar până la construcţia de linii electrice nu s-a mai ajuns.

Acum 10 ani, Adunarea Generală a Uniunii pentru Coordonarea Transportului Energiei Electrice (UCTE, predecesoarea ENTSO-E) a acceptat cererea comună a Ucrainei şi Republicii Moldova de a se integra în regim sincron în zona UCTE ca o singură unitate de reglementare.