Deputaţii pun la îndoială capacitatea executivului de a finanţa deficitul bugetar de peste patru miliarde de lei, care ar urma să fie acoperit din împrumuturi externe. Având în vedere că majoritatea programelor de sprijin bugetar extern sunt condiţionate de un acord cu Fondul Monetar Internaţional, reprezentanţii opoziţiei susţin că, cel mai probabil, aceste resurse nu vor ajunge în trezoreria statului.

„Cum poţi să planifici un buget cu un astfel de deficit şi să mizezi pe faptul că îl vei finanţa din surse externe? Este foarte riscant acest lucru. Ce se va întâmpla în cazul în care aceste surse externe nu vor veni, la fel cum s-a întâmplat şi în anul precedent? Având în vedere modul în care guvernarea îşi îndeplineşte obligaţiile, este foarte posibil să nu primim aceste împrumuturi. Asta înseamnă că nu vor fi construite anumite obiective sau vor fi făcute pe datorie şi va fi ruinat antreprenorul care le va construi. Este un lucru foarte periculos”, a declarat deputatul comunist Oleg Reidman, în cadrul şedinţei comisiei parlamentare de economie.

„Cea mai mare problemă a acestui buget este că se mizează pe surse enorme externe. Este un buget absolut ireal, fantastic, care nu poate fi implementat la capitolul venituri şi va fi necesar să fie tăiate şi cheltuielile. De unde „liotcişii” iştea cred că o să vină atâţia bani din exterior? Eu nu înţeleg, pentru că atâtea surse externe nu vor fi. Este o încercare de a astupa ochii la oameni, care n-o să dea nimic efect”, a spus şi liderul socialiştilor, Igor Dodon.

Totodată, unii reprezentanţi ai opoziţiei sunt dezamăgiţi că în acest an Guvernul a prevăzut mai puţine cheltuieli pentru Ministerului Mediului.

„Aţi auzit şi despre o anumită majorare pe liniile ce ţin de Armată, Ministerul Apărării. Este clar că avem nevoie de mărire de buget pe aceste domenii, dar la fel de clar este că nu ar trebui să fie afectat bugetul în domeniul protecţiei mediului, care este nu doar o prioritate naţională, ci una mondială”, susţine liberal-democrata Liliana Palihovici.

De cealaltă parte, reprezentanţii coaliţiei parlamentare admit că negocierile cu Fondul Monetar Internaţional în vederea semnării unui acord de finanţare ar putea să eşueze. 

„Dacă nu va fi semnat, atunci vom revizui bugetul. Este foarte clar că nu vom putea noi face faţă fără suportul extern la un deficit atât de mare. Reducerile se fac din investiţiile capitale. Asta este regula generală de bază, dacă vrem să avem sustenabilitatea bugetului pe partea socială”, a explicat Ştefan Creangă.

Proiectul bugetului de stat pentru acest an prevede venituri de 31,3 miliarde de lei şi cheltuieli de 35,5 miliarde de lei. Deficitul bugetar este estimat la 4,2 miliarde. Cele mai multe resurse au fost alocate pentru învăţământ şi sănătate. De remarcat că, în condiţiile unui buget auster, miniştrii au hotărât să aloce 6,2 milioane de lei pentru reparaţia clădirii Guvernului. Responsabilii din Ministerul Finanţelor au declarat că renovarea este necesară, întrucât sistemul de canalizare este într-o stare deplorabilă şi trebuie schimbat. Proiectul legii bugetului de stat urmează să fie dezbătut în comisiile parlamentare săptămâna viitoare, iar ulterior va fi supus votului în plenul legislativului.