Decizia a fost luată de Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei.

„Aceste sancţiuni au fost aplicate ca rezultat al constatării în activitatea Băncii Sociale a faptelor de încălcare a Legii instituţiilor financiare şi actelor normative ale Băncii Naţionale. Încălcările ţin, în principal, de clasificarea şi evaluarea neadecvată a creditelor acordate, angajarea în activităţi de manipulare, nerespectarea limitelor şi cerinţelor privind concentrarea riscurilor (expunerile), angajarea băncii în operaţiuni riscante şi dubioase, nerespectarea cerinţelor de întocmire a situaţiilor financiare şi a rapoartelor în scopuri prudenţiale, prezentarea la Banca Naţională a rapoartelor cu date eronate privind indicatorii de prudenţă bancară”, se arată într-un comunicat al BNM.

Aplicarea acestor sancţiuni faţă de persoanele menţionate nu exclude posibilitatea aplicării şi altora, inclusiv penale.

Totodată, Banca Naţională consideră că mărimea maximă a amenzii respective prevăzută de lege nu este întocmai proporţională cu gravitatea încălcărilor comise şi prejudiciile cauzate Băncii Sociale şi promite promovarea modificărilor de legislaţie în vederea înăspririi sancţiunilor aplicabile faţă de administratorii băncilor.