Bugetul de stat pentru 2016 va avea venituri de 31,3 miliarde de lei şi cheltuieli de 35,5 miliarde de lei. Deficitul bugetar este estimat la 4,2 miliarde de lei, cu 2,8 la sută mai mult faţă de anul trecut. 

Documentul a fost elaborat cu o întârziere fără precedent, iar un element important care creează riscuri pentru sustenabilitatea bugetului este lipsa Memorandumului cu FMI.

Deficitul bugetar pentru anul 2016 ar putea ajunge la 3,2% din PIB, faţă de 2,3% în 2015. Principalele surse de finanţare a deficitului bugetar pe care mizează autorităţile sunt privatizările - circa 300 de milioane de lei, valorile mobiliare de stat - 200 de milioane de lei şi împrumuturi externe - circa 6,7 miliarde de lei.

Veniturile bugetului pentru acest an depind substanţial de sursele externe - peste 21% din venituri. În aceste condiţii, chiar dacă nu toate sumele sunt condiţionate de acordul cu FMI, stabilitatea bugetară pentru anul 2016 fără acordul cu FMI constituie un risc considerabil, spun experţii economici.

În 2016, veniturile bugetului vor fi mai mari cu 11 la sută în raport cu anul trecut. Acestea vor fi încasate din impozite şi taxe – 26 de miliarde de lei, venituri nefiscale dar şi din granturi externe – 3,6 miliarde de lei. Pentru anul 2016, principalul donator va fi Comisia Europeană, din contul căreia vor fi valorificate mijloace financiare în sumă totală de 2,7 miliarde de lei.

Cheltuielile Bugetului de stat pentru 2016 vor fi mai mari cu peste 17 la sută faţă de cele din anul trecut. În structura cheltuielilor predomină cheltuielile pentru învăţământ – 24,7%, protecţie socială – 18%, serviciile de stat cu destinaţie generală – 16% şi serviciile în domeniul economiei – 15,8%.

Fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli este planificat în sumă de 900 de mii de lei, dintre care 387 de mii de lei din contul Programului de suport bugetar ENPARD al Comisiei Europene.

Principalele cheltuieli sunt împărţite în felul următor:

Învăţământ – 8,7 miliarde de lei
Protecţie socială – 6,4 miliarde de lei
Servicii în domeniul economiei (fondul producătorilor agricoli, fondul rutier, fondul de dezvoltare regională, fondul de eficienţă a energeticii) – 5,6 miliarde de lei
Ocrotirea sănătăţii – 3,4 miliarde de lei
Menţinerea ordinii publice şi securitatea naţională – 3,5 miliarde de lei
Servicii de stat cu destinaţie generală – 5,7 miliarde de lei
Cultura, sport, tineret, culte şi odihnă – 676 de milioane de lei
Protecţia mediului – 259 de milioane de lei