„Apariţia pe piaţa serviciilor financiare a prestatorilor noi de servicii de plată, precum şi consecinţele crizei economice globale a condiţionat necesitatea amendării Legii privind reglementarea valutară cu prevederi suplimentare aferente măsurilor de salvgardare. În particular, proiectul de lege prevede, în calitate de măsură de salvgardare, interzicerea sau limitarea, în situaţia unei crizei financiare sistemice, a operaţiunilor de retragere a valutei străine din conturile în valută străină deschise la bănci, precum şi din conturile de plăţi în valută străină deschise la prestatorii de servicii de plată nebancari rezidenţi şi permite doar operaţiuni de retragere a monedei naţionale. Această măsură a fost recomandată de misiunea de asistenţă tehnică a Fondului Monetar Internaţional”, se spune în nota informativă a proiectului.

Documentul vine cu anumite limitări la procurarea de către persoanele juridice a valutei străine contra monedă naţională, cum ar fi stabilirea unui termen maxim de păstrare a valutei străine.

De asemenea, noua lege prevede aplicarea regimului de notificare la BNM a împrumuturilor primite de către rezidenţi de la nerezidenţi în cadrul operaţiunilor aferente investiţiilor directe pentru o perioadă mai mare de 5 ani. Informaţia este necesară în vederea compilării datoriei externe a Republicii Moldova şi prognozării plăţilor aferente deservirii datoriei externe private a ţării, precum şi întocmirii balanţei de plăţi a Republicii Moldova.

Proiectul de lege conţine un şir de amendamente cu privire la activitatea unităţilor de schimb valutar. Acesta vor putea schimba pe parcursul zile cursurile de vânzare şi cumpărare.

Totodată, la fel ca în alte ţări, în Republica Moldova operaţiunile de schimb valutar vor putea fi efectuate şi prin intermediul aparatelor de schimb valutar.

O operaţiune prin aceste aparate nu va putea depăşi 5000 de lei sau echivalentul acestei sume în valută străină.

Pe ecranul aparatului de schimb valutar va fi afişată denumirea sau codul valutei străine, suma monedei spre primire, suma monedei spre eliberare, cursul valutar aplicabil, mărimea şi suma comisionului dacă se aplică.

Aparatele de schimb valutar vor putea fi instalate atât în incinta băncilor, a caselor de schimb valutar, cât şi în afara acestora.