Informaţia a fost publicată de NewsMaker, care scrie că cererea a fost deja trimisă către Banca Naţională şi se află în proces de examinare. „Faptul că unul dintre fiii lui Veaceslav Platon vrea să cumpere acţiuni la MAIB ne-a fost confirmat de patru surse de pe piaţa financiară. Potrivit uneia, este vorba despre Egor Platon, în vârstă de 21 de ani, care pretinde la 39,58% de acţiuni la MAIB, blocate pe 2 martie de Banca Naţională şi care trebuie să fie vândute până pe 2 iunie”, scrie NM.

Responsabilii de la Banca Naţională au confirmat că au parvenit două cereri de achiziţionare a unei părţi importante din acţiunile Moldova Agroindbank, dar au refuzat să precizeze numele potenţialilor cumpărători, făcând trimitere la legislaţie. „Numele cumpărătorului poate fi făcut public doar după ce va primi permisiunea de a achiziţiona acţiunile. Deocamdată, cererile sunt în proces de examinare. În ultima perioadă au fost adresate două cereri. Nu a fost respinsă niciuna. Dar dacă şi ar fi existat refuz, Banca Naţională nu are dreptul să divulge numele celor cărora le-au fost respinse cererile”, a declarat serviciul de presă al BNM.

NewsMaker mai scrie că Egor Platon a depus cererea acum o lună. „În cererea sa, el a indicat că banii pentru procurarea acţiunilor i-a primit cadou de la tatăl său”, a declarat una dintre surse, care a solicitat anonimatul.

Într-un interviu din 2014 Veaceslav Platon spunea că declarase anterior o avere de 60 de milioane de dolari. Întrebat dacă este posibil să câştigi asemenea bani din profesia de jurist, Platon a răspuns că face şi afaceri din 1993.

Amintim că pachetul de 39,58% de acţiuni ale MAIB a fost blocat de Banca Naţională pe 2 martie 2016. Comitetul Executiv al BNM a blocat atunci o serie de acţionari: ÎCS „Gser Grup” SRL, „Prodromos Limited”, „Provix Group” SRL, „Tush Enterprises” LTD, „Dresfond Invest Limited”, „Symbol Wood Limited”, SIA „Dilnoro Group”, CA „Alliance Insurance Group” S.A., OOO „Kомпозит”, „Multigold Production Limited”, „Hessond Solution Limited”, „Setora Limited”, „Salvia Enterprise” LTD, „Mattiola Business” LTD, „Ostryn Business Limited”, „Azyol Development LTD”, „Moldasig” S.A., „Dunlin Invest” LTD, B.C. „Moldindconbank” S.A., OOO „Eвробалт”. Atunci Banca Naţională a motivat blocarea acţionarilor prin faptul că aceştia ar fi acţionat concertat şi ar fi achiziţionat cota substanţială în capitalul social al băncii (39,58%), fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naţionale.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.