Firma transnistreană pretinde o datorie şi penalităţi care depăşesc 350 de milioane de lei. Întreprinderea de la Chişinău nu recunoaşte însă aceste calcule şi le califică drept neîntemeiate. Judecătorul a fost nevoit să anunţe o pauză, întrucât reclamantul nu a putut proba cifrele indicate în cerere.

Reprezentanţii companiei "Energocapital" au patru pretenţii financiare. Ei spun că întreprinderea de stat de la Chişinău ar fi acumulat datorii în perioada februarie-august 2015, fapt ce ar fi atras penalităţi, dobânzi şi prejudicii. Reprezentanţii "Energocom" au însă o altă poziţie.

Deşi în cerere a indicat o sumă exorbitantă cu titlu de datorie, în şedinţa de judecată, directorul executiv al intermediarului de la Tiraspol a vorbit despre restanţe mai mici. Acest fapt a contrariat instanţa, care a anunţat o pauză.

După şedinţă, directorul firmei de la Tiraspol nu a oferit claritate în privinţa datoriilor, menţionând doar că în momentul înregistrării cererii de chemare în judecată acestea erau de 325 de milioane de lei.

Mihail Dobrov a menţionat repetat că firma pe care o conduce nu ar avea legătură cu jaful din sistemul bancar şi cu întreprinderi offshore, aşa cum au declarat anterior unii experţi în energetică. Totuşi, directorul executiv al ”Energocapital” este secretos în privinţa identităţii fondatorilor companiei.

La şedinţa de judecată a fost prezent şi expertul în energetică Sergiu Tofilat, care afirmă că, prin intermediul companiei "Energocapital", consumatorii de curent din Republica Moldova sunt "prădaţi" în fiecare an de cel puţin 150 de milioane de dolari.

Următoarea şedinţă va avea loc pe 30 mai. Menţionăm că o investigaţie recentă a organizaţiei "The Black Sea" a arătat că "Energocapital" aparţine unor firme offshore implicate în jaful din sistemul bancar al Republicii Moldova.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.