Moscova continuă să fie dependentă de piaţa petrolului, care determină scenariile sale de comportament. O creştere rapidă a preţurilor la petrol nu va exista, chiar dacă perioada lor de scădere continua aparent a trecut, afirma analişti Băncii Mondiale.

În prognoza de baza, preţul petrolului în 2018 va fi puţin peste 50 de dolari barilul.

Ridicarea sancţiunilor va avea efect de sprijinire a economiei, dar acesta nu va fi de lungă durată. În scenariul de bază, Banca Mondială estimează că sancţiunile vor fi ridicate în 2018: acest lucru va duce la accelerarea creşterii economice în Rusia, în 2018, până la 1,8%, în ciuda creşterii preţului petrolului. Cu toate acestea, efectul va fi limitat numai la un an, cred analiştii Băncii Mondiale.

Astfel, în cazul în care sancţiunile vor fi anulate în 2017, având acelaşi preţ la petrol, economia va creşte cu 1,1% şi cu 2% datorită creşterii investiţiilor. Dar, anul următor, creşterea va încetini până la 1,7%. „Acest lucru se explica prin faptul că majorarea în sine a economiei ruse este limitată, daca nu se fac reforme structurale”, – a declarat economistul-sef al Băncii Mondiale în Rusia, Birgit Hunsley.

Dar, înainte de alegerile prezidenţiale din 2018 nu se aşteaptă reforme: acest lucru va avea un impact negativ asupra ratei de creştere în următorii câţiva ani şi va accentua sărăcirea populaţiei. În 2016, numărul de săraci din Rusia va creşte în toate variantele de prognoză, chiar şi în cele optimiste. Anul trecut, pragul de sărăcie a fost trecut de 3,1 milioane de ruşi. În acest an, numărul de săraci ar putea sa crească cu încă un milion şi va depăşi 20 de milioane. Această sărăcire va anula progresele din ultimii 10 ani şi va fi cea mai semnificativa de la sfârşitul anilor 1990, spune Banca Mondială.

Bugetul dependent de petrol nu poate efectua politici anticiclice şi să susţină veniturile populaţiei: singura sursă de reducere a sărăciei este creşterea economică.

Totodată, observă experţii BM, companiile nu au fost în măsură să profite de avantajul competitiv al deprecierii rublei. O diversificare a exporturilor nu s-a produs. Pentru a beneficia de avantajul preţului pe pieţele mondiale este nevoie de investiţii pentru introducerea de noi tehnologii, extinderea producţiei, îmbunătăţirea calităţii, toate acestea necesită intrări mari şi susţinute de capital. În schimb, cele mai multe decizii de investiţii nu sunt influenţate de ideea ajustării preţurilor sau sprijinului de stat pentru anumite industrii, ci sunt luate din dorinţa îmbunătăţirii climatului de afaceri. „Nici investitorii străini si nici cei locali nu sunt încă suficient de încrezători în perspectivele economiei ruse”, spune Banca Mondială.

De altfel, încetinirea investiţiilor în Rusia a început încă din 2013, chiar înainte de sancţiuni şi de scăderea preţurilor la petrol. Sancţiunile nu au influenţat foarte mult percepţia investitorilor cu privire la perspectivele pe termen lung ale economiei ruse, a declarat Natalia Orlova de la Alfa Bank. Motivele pentru încetinirea ritmului de creştere a investiţiilor sunt problemele structurale ale economiei, confirma Orlova concluziile Bancii Mondiale.