„Noi credem că introducerea unui astfel de mecanism este o încălcare a acordului nostru privind zona de liber schimb în CSI. Prin urmare, din partea noastră va fi un răspuns adecvat. De asemenea, este şi o încălcare a relaţiilor de bună vecinătate între cele două ţări, care au un acord de asociere cu Uniunea Europeană şi o încălcare a normelor OMC”, a declarat Natalia Mikolski, adjunctul ministrului dezvoltării economice şi Comerţului din Ucraina, potrivit UNIAN.

Potrivit ei, despre noua situaţie va fi informat premierul Ucrainei. În plus, va fi organizată o reuniune internă, la care se vor elabora propuneri de măsuri adecvate din partea Ucrainei.

Mikolski a spus că din momentul aparitiei proiectui de hotarare al Guvernului Republicii Moldova privind limitarea importurilor de carne şi produse lactate ucrainene, autorităţile competente ale celor două ţări au convenit să desfăşoare consultări cu privire la această chestiune, scrie paginaderusia.ro.

„A existat un acord prin care partea moldoveneasca ne-a asigurat ca vor fi efectuate consultari comune. Nicio consultare nu a fost efectuată”, a mai spus oficialul.

Amintim că Guvernul a impus, până la sfârşitul anului 2016, cote la importul de produsele lactate şi de carne de origine ucraineană şi a stabilit taxe la importurile care depăşesc aceste cote, pentru a proteja producătorii interni mai puţin competitivi.