Concluziile aparţine Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), care a efectuat analiza proiectului de lege. Experţii spun că, la adoptarea proiectului în prima lectură în Parlament, termenul de cooperare cu societatea civilă nu a fost respectat.

„Nota informativă anexată la proiect, deşi extrem de voluminoasă, nu conţine o justificare suficientă a promovării modificărilor propuse. Aceasta, de fapt, conţine o descriere a modificărilor şi menţiuni de ordin general. Având în vedere volumul considerabil de modificări, există riscuri majore ca după punerea în aplicare a acesteia să se constate că au fost aprobate prevederi cu impact major negativ asupra bugetului public naţional sau asupra contribuabililor. (...) Din textul proiectului şi aplicarea ulterioară a acestuia rezultă stabilirea şi promovarea expresă a unor interese sau beneficii de grup sau individuale, necorelate sau contrare interesului public general”, se arată în expertiza Centrului.

Totodată, experţii atenţionează că aplicarea prevederilor Politicii Fiscale pentru 2016 ar putea prejudicia interesele anumitor categorii de persoane sau va prejudicia interesul public.

Astfel, prin introducerea impozitului pentru autovehicule, în varianta propusă în proiect se prevede şi impozitarea tractoarelor. Amintim că autorii au schimbat taxa pentru folosirea drumurilor pe impozitul pe autovehicule. Anterior, tractoarele nu constituiau obiect al impunerii la taxa pentru folosirea drumurilor. Din nota informativă nu este clar dacă introducerea impozitării tractoarelor este voinţa deliberată a autorilor sau o eroare în definirea impozitului pe autovehicule.

De asemenea, prin interzicerea restituirii TVA în contul stingerii datoriilor creditorilor subiectului impozabil are loc o restrângere a drepturilor de proprietate, iar prin introducerea impozitului pe avere în forma propusă, există riscul unor prevederi discriminatorii faţă de unii contribuabili.

Experţii îndeamnă autorităţile să efectueze o analiză suplimentară, în special, a cadrului normativ care reglementează impozitul pe autovehicule, fondul rutier şi autorităţile publice locale.

Amintim că la începutul acestei luni, Parlamentul a adoptat în primă lectură proiectul politicii bugetar fiscale pentru 2016, cu votul deputaţilor care fac parte din coaliţia parlamentară. 

Documentul prevede introducerea unui impozit nou pentru proprietarii de automobile, scumpirea vinietei pentru un termen mai mare de o lună, dar şi majorarea mai multor tipuri de accize. Totodată, proiectul îi obligă pe proprietarii de case mai scumpe de un milion şi jumătate de lei şi mai mari de 120 de metri pătraţi să plătească o taxă. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.