În declaraţiile de avere Elena Beleacova nu menţionează nicăieri că ar fi beneficiar al firmei off-shore „Mitta Group”, înregistrată pe Insulele Virgine Britanice. Documentele relevă că, din momentul înregistrării acestei companii pe 19 aprilie 2007, beneficiar şi reprezentant este Elena Beleacova. La fel nu declară nici faptul că a folosit banii din cele două conturi (unul în dolari şi altul în euro) ale Mitta Group de la Rietumu Banka pentru diverse cheltuieli, inclusiv în perioada când ocupa o funcţie publică.

De exemplu în perioada când avea loc operaţiunea „titirezul” Beleacova şi-a completat de câteva ori contul de card cu sume de 800, 1.000, 3.400 şi 5.000 de dolari. Potrivit extraselor din conturi, în perioada 29 mai 2007-3 februarie 2014 prin cele două conturi administrate de Beleacova au trecut peste opt milioane de dolari şi 2,39 milioane euro.

Potrivit Mold-Street, compania off-shore este implicată într-o escrocherie prin metoda „titirezul” pentru a creşte datoria unei firme până la 4,3 milioane de dolari. Serghei Istrati, avocatul SA SLI, fosta uzină de ambalaje, susţine că întreprinderea este victima unei escrocherii, la care ar participa şi acţionarul LIGA-2, Serghei Beleacov, soţul Elenei Beleacova. În 2007, Liga-2 a privatizat SA SLI, aflată pe teritoriul Zonei Industriale Vatra din Chişinău.

Potrivit avocatului, în perioada când omul de afaceri Anatolii Belitcenco era bolnav, de administrarea afacerii s-ar fi ocupat Serghei Beleacov şi care împreună cu o grupare de afacerişti a deturnat banii destinaţi investiţiilor şi a creat datorii fictive de câteva milioane de dolari.

Potrivit acestuia pe 4 aprilie 2011 a fost semnat şi un contract fără număr între Sli şi SA Mitta Group din Insulele Virgine Britanice (BVI) prin care întreprinderea moldovenească se angaja să ramburseze şi o datorie de 4,3 milioane de dolari a companiei Liga-2.

După aceasta a urmat a doua etapă a escrocheriei. Astfel pe 20 mai 2011 din contul la Norvik Banka din Letonia deţinut de compania Mesten Invest & Trade Limited din Noua Zeelandă a fost transferată o sumă de circa 266.000 de dolari în contul deţinut de Sli la Victoriabank.

Destinaţia era „pentru bunuri imobiliare”. În aceeaşi zi o sumă de 260.000 de dolari a fost transferată de pe contul Sli, pe contul SA Mitta Group de la Rietumu Banka din Letonia. Era de fapt una şi aceeaşi sumă din care au fost scoase comisioanele bancare.

În următoarele două luni operaţiunea de transfer între cele trei companii a sumei de circa 260.000 de dolari a fost repetată de 16 ori. Exact acelaşi tip de operaţiune s-a utilizat şi în cazul fraudei de un miliard de dolari de la cele trei bănci, pe care fostul guvernator al Băncii Naţionale Dorin Drăguţanu a numit-o poetic „titirezul”.

În urma acestei operaţiuni Sli s-a pomenit că are o datorie de 4,3 milioane de dolari faţă de Mesten Invest & Trade Limited, care ulterior a încercat, prin decizii ale instanţelor să o încaseze sau să obţină toate activele acestei întreprinderi.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.