Potrivit unui Regulament elaborat de Ministerul Economiei, instituţiile de control vor fi obligate să-şi motiveze în acest demers intenţia de a efectua controlul. Ulterior, ministerul va decide dacă eliberează autorizaţia de control.

Până în prezent, în adresa ministerului au parvenit şapte demersuri de solicitare a controalelor din partea Inspectoratului Fiscal, Căpităniei Portului Giurgiuleşti, Inspectoratului Energetic de Stat, dar şi de la CNAM.

Dintre acestea au fost acceptate două controale, celelalte fiind respinse ca fiind insuficient de argumentate.

Amintim că Legea privind moratoriul asupra controlului de stat a intrat în vigoare începând cu 1 aprilie. Actul normativ instituie moratoriu, pentru o perioadă de 3 luni, asupra controlului de stat, inclusiv fiscal, financiar, controlul privind calitatea produselor sau serviciilor, respectarea parametrilor tehnologici şi normelor de protecţie a muncii şi sanitare.

Moratoriul se referă doar la agenţii economici înregistraţi în modul stabilit de lege şi nu la persoanele care practică activităţi economice în mod ilicit.

Proiectul nu afectează controalele efectuate în cadrul procedurii penale, cele realizate de Banca Naţională a Moldovei, ale Curţii de Conturi, controalele iniţiate la cererea persoanelor fizice şi juridice care solicită eliberarea sau prelungirea documentelor permisive. Totodată, moratoriul nu se referă la controalele vamale la intrarea şi ieşirea din ţară. În schimb, agenţii economici nu vor mai fi verificaţi de echipele vamale mobile.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.