Curtea de Apel din Paris a recunoscut astăzi drept ilegală o sentinţă arbitrală adoptată pe 25 octombrie 2013 şi contestată de autorităţile de la Chişinău. 

Conform hotărârii finale, s-a constatat că instanţa de arbitraj ad-hoc, convocată anterior în capitala franceză, nu era în drept să adopte decizia în cauză, iar la soluţionarea litigiului s-au comis grave încălcări.

La cererea firmei ucrainene, o instanţă de judecată din Belgia a blocat în luna aprilie a anului trecut conturile întreprinderii de Stat MoldATSA în care se acumulau banii achitaţi de Eurocontrol.

Astfel, după decizia Curţii de Apel din Paris, vor fi deblocate inclusiv conturile MoldATSA, companie responsabilă de dirijarea avioanelor ce survolează spaţiul aerian al Moldovei. De aproape un an, toţi banii pe care îi încasa compania erau blocaţi pe un cont special în Belgia, 

Litigiul cu firma ucraineană datează încă din 2010. Energoalians pretindea 593 milioane lei, bani pretinşi pentru investiţiile efectuate, procentele la acestea, cât şi 540 mii de dolari - cheltuieli pentru serviciile de avocaţi şi onorarii pentru instanţa de arbitraj. Sumele invocate nu vor mai fi achitate reclamantului de către statul nostru.