Cel mai mare difuzor de televiziune prin cablu şi un important furnizor de servicii Internet din Moldova, compania Sun Communications de 12 ani are în calitate de acţionar majoritar un offshore – Lekert Management Ltd din Insulele Virgine Britanice.

Documentele fabricii de firme din Panama scot la iveală proprietarul real al Sun Communications.

Investiţii cash în televiziune

Compania Sun Communications a fost creată în anul 1993, cu denumirea de Sun TV, fiind parte a grupului Metromedia International Group Inc din Statele Unite, unul dintre cei mai mari investitori în televiziune, radio şi telefonie mobilă din Europa de Est şi spaţiul post-sovietic în anii ‘90 ai secolului XX.

În anii 2002-2005, din cauza unor probleme financiare, Metromedia International Group a vândut cea mai mare parte din activele din Europa de Est şi fosta URSS, inclusiv şi cota de 65% la Sun TV.

Potrivit unui raport depus de Metromedia International Group la Comisia pentru piaţa financiară din SUA (SEC), tranzacţia a avut loc în noiembrie 2003. Noul proprietar al pachetului de acţiuni de la Sun TV a ajuns Lekert Management Ltd, care a achitat suma 2,1 milioane de dolari, bani cash. La pachet a fost vândută şi firma Sun Construcţie SRL.
 
Raportul pentru anul 2003 al Metromedia International Group relevă şi faptul că Lekert Management Ltd era afiliată firmei Neocom SRL, care deţinea restul de 35% din acţiuni de la Sun TV, înainte de tranzacţie.
Compania Lekert Management, noul acţionar majoritar al Sun TV, a fost fondată în anul 2003, iar de înregistrare s-a ocupat firma Mossack Fonseca din Panama. 

Potrivit documentelor #PanamaPapers, la momentul fondării, proprietar la Lekert Management era compania Hypercomm AG din Elveţia, lichidată în anul 2013.


 
În corespondenţa cu firma Mossack Fonseca, John Maxemchuk, actualul director al Sun Communications, se prezenta drept beneficiar final al Lekert, prin intermediul firmei elveţiene.

În iunie 2012, proprietar oficial al celor 50.000 de acţiuni în valoare de un dolar ale offshore-ului din BVI a devenit Alexandru Sârbu, parteneri de afaceri la Sun Communications cu Maxemchuk. 

Continuare investigaţiei pe RISE