Sergiu Cioclea a accentuat, la începutul discursului său, că vine la şefia BNM într-o perioadă complicată pentru Republica Moldova. „Sunt convins că vom avea un lucru greu. Ca domnul Churchill, promit şi lacrimi, şi sânge, şi sudoare”, a declarat Cioclea în faţa angajaţilor băncii centrale.

„Peste câţiva ani când voi fi şi eu în situaţia de a transmite dosarele mai departe, aş fi vrut să putem să avem un bilanţ cât mai pozitiv, să fim apreciaţi şi să fim recunoscuţi la justa noastră valoare şi de public. Voi încerca să mă întâlnesc cu majoritatea angajaţilor cât mai repede pentru a putea să ne organizăm lucrul într-o continuitate faţă de ce a fost deja făcut pe durata mandatului domnului Drăguţanu, dar şi să vedem unde sunt elemente de îmbunătăţire. Reformele să nu le ignorăm”, a adăugat noul guvernator al BNM.

În vârstă de 42 de ani, Sergiu Cioclea are triplă cetăţenie, inclusiv franceză şi română. El a activat în cadrul băncii franceze Paribas, una dintre cele mai mari din lume. Sergiu Cioclea a fost şef al Departamentului Finanţe Corporative, în cadrul sucursalei de la Moscova. 

Potrivit „Ziarului de Gardă”, Cioclea deţine în proprietate un apartament de 75 m² pe str. Mitro­po­li­tul Dosoftei din Chi­şi­nău, pe care l-a achi­zi­ţio­nat în 2009. Noul guvernator al BNM nu deţine firme înre­gis­trate pe numele său în R. Moldova.
 
În cadrul unui concurs public organizat de Parlament, Sergiu Cioclea a acumulat punctajul maxim şi i-a învins pe ceilalţi opt pretendenţi la această funcţie.
 
Fotoliul de şef al Băncii Naţionale a devenit vacant după ce, în septembrie 2015, Dorin Drăguţanu şi-a anunţat demisia, invocând presiuni politice.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.