În faţa deputaţilor, Cioclea a declarat că îşi doreşte ca la sfârşit de mandat să lase în urmă un sistem bancar modernizat şi o economie prosperă, pentru că „nu vrea să plece peste hotare ca reprezentant al celei mai sărace ţări”.

„Vreau să fiu guvernatorul unui NOU sistem bancar. Scopul meu e ca la sfârşit de mandat să fie un sistem bancar absolut modernizat, cu investitori străini şi cu o creştere economică. Ştiu că guvernatorul va fi judecat după stabilitatea valutei naţionale. Şi am şi eu mândria mea, nu vreau să plec peste hotare ca reprezentant al celei mai sărace ţări. Vreau ca economia RM să crească”, a menţionat Sergiu Cioclea.

În vârstă de 42 de ani, Sergiu Cioclea are triplă cetăţenie, inclusiv franceză şi română. El a activat în cadrul băncii franceze Paribas, una dintre cele mai mari din lume. Sergiu Cioclea a fost şef al Departamentului Finanţe Corporative, în cadrul sucursalei de la Moscova. 

Potrivit „Ziarului de Gardă”, Cioclea deţine în proprietate un apartament de 75 m² pe str. Mitro­po­li­tul Dosoftei din Chi­şi­nău, pe care l-a achi­zi­ţio­nat în 2009. Noul guvernator al BNM nu deţine firme înre­gis­trate pe numele său în R. Moldova.
 
În cadrul unui concurs public organizat de Parlament, Sergiu Cioclea a acumulat punctajul maxim şi i-a învins pe ceilalţi opt pretendenţi la această funcţie.
 
Fotoliul de şef al Băncii Naţionale a devenit vacant după ce, în septembrie 2015, Dorin Drăguţanu şi-a anunţat demisia, invocând presiuni politice.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.