Iniţiativa, adoptată în prima lectură în februarie, prevede scutirea de răspundere civilă şi administrativă a angajaţilor BNM şi CNPF, pentru omisiuni în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Potrivit documentului, vor putea fi pedepsiţi doar funcţionarii care au comis nereguli cu rea credinţă, adică intenţionat. Anterior, reprezentanţii societăţii civile au atenţionat că acest lucru ar reprezenta un real pericol pentru securitatea sistemului bancar.

Experţii au solicitat Parlamentului să îmbunătăţească proiectul până la aprobarea în lectură finală. Totuşi, iniţiativa a ajuns pe ordinea de zi a şedinţei plenare de vineri fără a suferi modificări în acest sens.

Propunerea liberal-democratului Valeriu Ghileţchi nu a fost însă acceptată de plenul Parlamentului.

Cu toate acestea, proiectul a fost supus votului în lectura a doua. La început, a întrunit doar 50 de voturi. După ce parlamentarii au luat o pauză, deputatul PD Dumitru Diacov a revenit la subiect şi a declarat că nu a fost numărat un vot.

Experţii economici spun în continuare că este vorba despre un document controversat, care oferă pârghii exagerate angajaţilor BNM şi CNPF, şi că a fost votat în grabă pentru că legislativul doreşte să recupereze timpul pierdut de pe urma instabilităţii politice din anul trecut.

Documentul mai prevede că actele normative emise de Banca Naţională nu sunt supuse expertizei juridice a Ministerului Justiţiei.