În 2015, statul a plătit dobânzi de peste un miliard de lei pentru împrumuturile luate. Trei pătrimi din această sumă au fost direcţionate pentru deservirea datoriei faţă de creditorii interni şi doar 25 la sută, adică 254 de milioane de lei, au fost alocate pentru plata dobânzilor la creditele acordate de partenerii externi. Asta chiar dacă valoarea datoriei externe este de aproape patru ori mai mare decât cea a datoriei interne. Această situaţie paradoxală poate fi explicată prin majorarea de aproape trei ori a dobânzilor la aceste împrumuturi, cauzată de majorarea ratei de bază dictată de Banca Naţională după fluctuaţiile valutare din 2014 şi 2015. Astfel, costurile pentru deservirea datoriei interne au crescut spectaculos în ultimii doi ani. De la 377 de milioane de lei, cât au fost în anul 2013, la 793 de milioane în 2015.

Datele Ministerului Finanţelor mai arată că datoria de stat internă a crescut în primele două luni ale lui 2016 cu aproape trei la sută, sau peste 214 milioane de lei, şi constituie în prezent, 7,4 miliarde de lei, dacă nu se ţine cont şi de cele 14 miliarde acordate de Banca Naţională sub garanţia Guvernului celor trei bănci implicate în furtul din sistemul bancar.

Raportul Ministerului Finanţelor relevă totodată că, în 2015, datoria externă a statului s-a cifrat la 1,3 miliarde de dolari, echivalentul a aproximativ 26 de miliarde de lei. Anul trecut Produsul Intern Brut a constituit aproximativ 120 de miliarde de lei, iar datoriile statului se ridică la 28 la sută din PIB.

Printre principalii creditori externi ai ţării noastre se numără Asociaţia Internaţională de Dezvoltare, Fondul Monetar Internaţional, Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Republica Moldova are datorii şi faţă de mai multe state. Federaţiei Ruse îi datorăm 53 de milioane de dolari, Japoniei - 54 de milioane, Statelor Unite ale Americii - 40 de milioane, Germaniei - 20 de milioane, Austriei - 19 milioane, iar României - 4,7 milioane de dolari.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.