„Nu există motivare pentru un nou program ESM”, a afirmat oficialul german, adăugând că în perioada 2011 — 2014, când Portugalia a beneficiat de un pachet de asistenţă financiară de la UE şi FMI, aceasta a început implementarea unor reforme structurale de succes, care i-au îmbunătăţit competitivitatea şi finanţele publice.

„Este important ca actuala conducere a ţării să continue aceste politici economice de succes”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Finanţe.

Recent, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a revizuit în creştere, de la BB la BB plus, ratingul atribuit obligaţiunilor guvernamentale ale Portugaliei, datorită redresării economiei şi reducerii datoriei.

„Redresarea economiei portugheze şi consolidarea bugetară continuă este în linie cu aşteptările noastre, reducând nivelul datoriei după 15 ani de creştere. Ne aşteptăm la o continuitate a politicilor fiscale”, se arată în comunicatul S&P.

Guvernul Portugaliei a solicitat, în aprilie 2011, asistenţă financiară în valoare de 78 de miliarde de euro de la UE, BCE şi FMI. În mai 2014, Portugalia a anunţat că va ieşi din programul de asistenţă financiară fără a cere o linie de credit preventivă.

Autorităţile au reuşit anul trecut să plătească anticipat două tranşe din împrumutul acordat de Fondul Monetar Internaţional, în valoare de aproape nouă miliarde de euro, datorită nivelului scăzut al randamentelor obligaţiunilor guvernamentale şi redresării economiei.

În prezent, randamentele obligaţiunilor portugheze pe zece ani au scăzut la 3,3%, după ce în ianuarie 2012 au depăşit 18%. Analiştii se aşteaptă ca economia portugheză să crească anul acesta cu 1,5%, sub estimarea Guvernului, de 1,8%.