Moratoriul se referă doar la agenţii economici înregistraţi în modul stabilit de lege şi nu la persoanele care practică activităţi economice în mod ilicit.

Potrivit legii, după expirarea celor trei luni, Guvernul va putea să instituie moratoriu la controalele de stat, fără aprobarea Parlamentului, oricând consideră de cuviinţă. Această prevedere a nemulţumit unii deputaţi.

Proiectul nu afectează controalele efectuate în cadrul procedurii penale, cele realizate de Banca Naţională a Moldovei, ale Curţii de Conturi, controalele iniţiate la cererea persoanelor fizice şi juridice care solicită eliberarea sau prelungirea documentelor permisive.

Moratoriul nu se referă la controalele vamale la intrarea şi ieşirea din ţară. În schimb, agenţii economici nu vor mai fi verificaţi de echipele vamale mobile.
 
Legea nu se aplică şi în cazul verificării de către Casa Naţională de Asigurări Sociale a actelor ce confirmă stagiul de cotizare şi venitul asigurat, controalelor iniţiate în cadrul procesului de insolvabilitate a persoanelor fizice şi juridice care desfăşoară activitate de întreprinzător pentru concretizarea creanţelor statului, dar şi a celor efectuate de CNPF în domeniul asigurărilor.
 
În asemenea cazuri, instituţiile abilitate cu funcţii de control li se interzice, în procesul realizării controlului de stat la faţa locului prevăzut să ridice bunuri, documente sau alte obiecte purtătoare de informaţii.