Moratoriul se referă doar la agenţii economici înregistraţi în modul stabilit de lege, nu la persoanele care practică activităţi economice în mod ilicit. Potrivit legii, după expirarea celor trei luni, Guvernul va putea să instituie moratoriu la controalele de stat, fără aprobarea Parlamentului, oricând consideră de cuviinţă. Această prevedere a nemulţumit unii deputaţi.

„Noi indicăm că la expirarea acestui moratoriu Guvernul are dreptul de a-l prelungi. Care e mecanismul? Acest concept încalcă principiul puterilor în stat”, a menţionat deputatul socialist Vasile Bolea.

„Acest concept a fost aprobat în prima lectură. Parlamentul este în drept să delege Guvernului unele competenţe”, a spus preşedintele Comisiei parlamentare pentru Economie, Ştefan Creangă. „Unde scrie asta?”, a insistat Bolea. „Acum scriem în această lege. Nu mai răspund la întrebări dacă nu aveţi amendamente”, s-a enervat Creangă.

Liderul PCRM a acuzat Guvernul că prin instituirea acestui moratoriu intenţionează să protejeze agenţii economici cu activităţi frauduloase.

„Amendamentul meu are istorie din 2001. Pentru cei care toţi aceşti ani au furaţi instituiţi moratoriu, apoi acesta se va prelungi cu trei luni. De ce nu puneţi virgulă, să fie doar pentru cei care au onorat plăţile faţă de bugetul de stat. Pe cine scutiţi trei luni? Înţeleg că aveţi scopuri interesante, dar nu decideţi nimic cu acest proiect”, a declarat Voronin.

„Când aţi iniţiat amnistia fiscală... exact aceeaşi întrebare. Pentru toţi hoţii aţi pus o amnistie fiscală”, a venit cu replica Ştefan Creangă.

În cadrul dezbaterilor, deputaţii s-au interesat ce vor face controlorii de stat timp de trei luni, perioadă în care verificările la agenţii economici vor fi stopate. „Avem circa 300 de controlori de stat care ridică salarii. Ce vor face în aceste trei luni?”, a întrebat Iurie Leancă.

„Aceşti angajaţi vor activa în oficiile la instituţiile în care lucrează. E vorba de moratoriul la controalele la faţa locului. Dar analiza informaţiei va fi efectuată”, a explicat preşedintele Comisiei economice.

Moratoriul nu se referă la controalele vamale la intrarea şi ieşirea din ţară. În schimb, agenţii economici nu vor mai fi verificaţi de echipele vamale mobile. Deputatul PLDM, Grigore Cobzac, a insistat ca moratoriul să nu fie aplicat în acest caz.

„Este periculos dacă excludem măcar o componentă a controlului vamal”, a spus Cobzac. Şi fostul viceministrul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, a menţionat că suspendarea verificărilor efectuate de echipele vamale mobile lasă fără control traficul de pe segmentul transnistrean. 

Amendamentul privind suspendarea controlului efectuat de echipele vamale mobile nu a fost însă acceptat de majoritatea parlamentară.

Proiectul nu afectează controalele efectuate în cadrul procedurii penale, cele realizate de Banca Naţională a Moldovei, ale Curţii de Conturi, controalele iniţiate la cererea persoanelor fizice şi juridice care solicită eliberarea sau prelungirea documentelor permisive.
 
Moratoriul nu se aplică şi în cazul verificării de către Casa Naţională de Asigurări Sociale a actelor ce confirmă stagiul de cotizare şi venitul asigurat, controalelor iniţiate în cadrul procesului de insolvabilitate a persoanelor fizice şi juridice care desfăşoară activitate de întreprinzător pentru concretizarea creanţelor statului, dar şi a celor efectuate de CNPF în domeniul asigurărilor.
 
În asemenea cazuri, instituţiile abilitate cu funcţii de control li se interzice, în procesul realizării controlului de stat la faţa locului prevăzut să ridice bunuri, documente sau alte obiecte purtătoare de informaţii.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.