„În 2015 circa 37% din exporturile regiunii au fost livrări de energie electrică în Republica Moldova. În cazul în care nu am fi încheiat un contract şi pentru 2016, pentru economia Transnistriei ar fi fost o catastrofă comparabilă cu imposibilitatea păstrării regimului de comerţ liber în Uniunea Europeană. Ar fi fost un colaps”, a declarat aşa-zisul ministru al dezvoltării economice al regiunii separatiste Dmitri Boltruşko.

Acesta susţine că pentru a nu pierde piaţa moldovenească la care pretindeau exportatorii din Ucraina, furnizorii transnistreni au trebuit să ofere condiţii mai favorabile decât cele ale companiilor ucrainene. În consecinţă, preţurile de furnizare a energiei au fost reduse cu circa 30%. „Am acceptat o reducere de preţ, pentru că pierderea acestei pieţe ar fi semnificat şi ratarea a 50-70% din veniturile bugetare”, a adăugat Dmitri Boltruşko.

Principalul producător de energie electrică din Moldova este Centrala Electrică Moldovenească (Centrala de la Cuciurgan), aflată în regiunea transnistreană, precizează Mold-Street. Aceasta însă nu livrează direct energia consumatorilor din Moldova. Din noiembrie 2014, livrările se fac prin compania Energokapital din Tiraspol, care este un intermediar fără de care, potrivit aşa-zisului ministru al dezvoltării economice din Transnistria, furnizarea de energie electrică ar fi practic imposibilă.

De la Chişinău cumpărător este societatea cu capital de stat Energocom, care apoi revinde energia furnizorilor la tarife reglementate, care activează pe teritoriul Republicii Moldova.