Potrivit fostului ministru, „în 2016 niciun ban de la partenerii străini nu va intra în Republica Moldova pentru autorităţile publice centrale”.

„Toată lumea stă cu ochii pe tot ce face guvernarea. Tot mai multe şi mai multe voci vorbesc şi recunosc faptul că au fost fentaţi de guvernare, una se spune – alta se face, una se declară – alta e realitatea, care devine tot mai tristă şi mai tristă. Din punctul acesta de vedere, agenda priorităţilor şi la aceşti parteneri ai noştri de dezvoltare şi, în primul rând, mă refer la cei din Uniunea Europeană, un pic s-a schimbat, optica cu care suntem priviţi din afară s-a schimbat. Probabil că am pierdut acel moment în care am fi putut să ne impunem şi azi să vorbim de pe alte poziţii cu partenerii noştri de dezvoltare. Lipsa de încredere este cea mai mare problemă în Republica Moldova. Această lipsă de încredere este generată de injustiţia care se face în Republica Moldova. Instituţiile aflate în captivitate şi în interesul anumitor grupuri, minciunile care sunt debitate în dialog cu partenerii de dezvoltare, care ulterior sunt confirmate că sunt minciuni, deja se vorbeşte cu un limbaj non-diplomatic între autorităţile de aici şi partenerii de dezvoltare, sunt semnale certe că nimeni nu mai are încredere faţă de instituţiile oficiale ale Republicii Moldova”, a continuat Negruţa.

În context, fostul ministru menţionează că lipsa finanţării va fi simţită în 2016: „Probabil că şi oficialii, şi cei care au venit cu declaraţii la început de an de fapt, au înţeles un lucru cert: 2016 este un an pierdut din punct de vedere al reactivării dialogului cu partenerii de dezvoltare, inclusiv pe componenta financiară. Ceea ce înseamnă că un eventual acord cu FMI în 2016 nu va fi pus în aplicare. În cel mai bun caz, am putea deja vorbi despre anul 2017. Lipsa componentei financiare va fi simţită în 2016 atât la nivel de buget şi finanţe publice, cât şi în tot ce se cheamă activitate investiţională sau atractivitatea, deschiderea de a investi, inclusiv investiţii directe aici, în Republica Moldova, din partea anumitor potenţiali investitori în regiune, în Republica Moldova”.

„Sigur că pot fi anumite proceduri aplicate, încercări de consolidare pe intern, în acumulările de resurse la buget, dar în cea mai mare parte 2016 va fi o replicare a anului 2015, în care o bună parte din cheltuielile bugetare nu vor fi efectuate, se vor îndrepta acele acumulări la buget strict pentru plata salariilor şi a pensiilor, inclusiv transferuri care ţin de componenta socială, fie CNAM sau CNAS. Cam atât. Toate celelalte finanţări vor fi blocate. Şi, din păcate, sectorul public nu va contribui în 2016 la reînceperea acelei activităţi economice în sectorul privat, care era legată într-un fel sau altul, prin achiziţii de bunuri, servicii, lucrări în interes public. Respectiv, ne aşteptăm la un an economic şi mai trist decât în 2015”, explică fostul ministru al Finanţelor.

Mai mult, Negruţa spune că Republica Moldova are probleme care se tot agravează. „Noi nu avem politici, noi nu înţelegem încotro mergem, noi nu ştim ce ne aşteaptă peste doi-trei ani, din punct de vedere economic, financiar şi social. Noi avem dezastru demografic, noi avem un număr tot mai mic şi mai mic de cetăţeni economic activi, avem multă lume plecată peste hotare care are tentaţia să rămână acolo şi să scoată membrii familiei din ţară. Respectiv, şi remitenţele scad. Respectiv, toate intrările de mijloace prin care a supravieţuit Republica Moldova până acum se schimbă. Avem probleme care se tot aprofundează, tot mai dificile devin. Nouă ne trebuie coerenţă în politici, viziuni de perspectivă medie şi lungă, ceea ce lipseşte. Or, un acord cu FMI de fapt înseamnă, în primul rând, perspective pe termen mediu şi pe termen lung. De aceasta are nevoie şi impun necesitatea unui acord cu FMI toţi ceilalţi – Uniunea Europeană, Banca Mondială sau România. Toţi înţeleg că doar FMI şi un nou acord cu FMI este colacul de salvare pentru Republica Moldova. Noi nu avem alte opţiuni de a avea deblocarea dialogului decât să o pornim de la dialogul cu FMI”, remarcă Negruţa.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.