Este concluzia experţilor Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, care au monitorizat acţiunile autorităţilor din ultimele trei luni în acest sector. Potrivit lor, aceste măsuri nu sunt suficiente, nici pentru soluţionarea crizei bancare, şi nici pentru prevenirea crizelor similare pe viitor.

Astfel, rămâne actuală problema numirii tuturor organelor de conducere ale BNM şi CNPF rămâne actuală, iar cadrul de stabilitate financiară rămâne fragmentat.

„Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară rămâne defunct, mandatul BNM în acest sens rămâne neclar, iar sistemul de prevenire a crizelor rămâne slab. Multe bănci rămân expuse faţă de entităţile din zonele „off-shore”, iar cadrul de soluţionare a crizelor bancare rămâne deficient, fapt ce îngreunează procedurile de lichidare a băncilor falimentate. Sistemul de garantare a depozitelor bancare rămâne ineficient şi nereformat”, afirmă experţii.

Expert-Grup îşi exprimă îngrijorarea cu privire la procesul lent de derulare a controalelor de audit de la cele trei bănci aflate în regim de supraveghere specială. În timp ce în UE, pentru bănci de zeci de ori mai mari, asemenea controale durează 1-2 luni, în cazul Republicii Moldova controalele la două bănci au durat de circa două ori mai mult.

Printre principalele măsuri propuse de experţi se numpără întărirea independenţei BNM, fortificarea monitorizării şi supravegherii bancare, sporirea transparenţei acţionarilor din sistemul bancar şi „de-offshorizarea” sectorului.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.