„Prin procurarea energiei de la centrala din Kuciurgan din Transnistria, consumatorii din Republica Moldova sunt impuşi să achite şi componenta gazului care este inclusă în preţ, însă aceşti bani nu ajung la MoldovaGaz ca să fie achitaţi către Gazprom, dar ajung în bugetul transnistrean. Noi suntem obligaţi de Guvernul Filip să finanţăm separatismul la noi în ţară. De fapt această schemă cu Energokapital a apărut în perioada octombrie-decembrie 2014 când domnul Adrian Candu era ministrul economiei”, a explicat expertul.

„Guvernul Filip nu are nimic, nici o atribuţie, cu faptul că preţul la gaze pe piaţa mondială s-a ieftinit practic de două ori în decurs de un an. Nu are nimic, nici o atribuţie, Guvernul Filip cu faptul că în România energia costă 36 de euro MWh. Nu are nimic guvernul Filip cu faptul că în Ucraina a scăzut drastic consumul intern şi ei acum sunt în exces de capacităţi energetice şi ar dori să exporte energie. Acestea nu sunt realizările guvernului Filip. Sunt nişte factori de conjunctură care influenţează direct tariful”, a adăugat sursa.

Potrivit lui Tofilat, declaraţiile premierului privind tarifele la energie demonstrează ingerinţa politicului în activitatea ANRE. „Faptul că iese premierul şi face declaraţii cu privire la tarife nu înseamnă nimic altceva decât ingerinţa factorilor politici în activitatea de reglementare. Acest lucru dăunează foarte grav imaginii Republicii Moldova în faţa partenerilor externi. Mă refer, în primul rând, la FMI şi la comunitatea energetică europeană. Este exact acelaşi lucru cum ar declara premierul sau un alt politician unui judecător ce decizie ar trebui să ia în favoarea unuia sau altuia”, a declarat expertul economic.

Mai mult, acesta spune că atribuţia directă a executivului este diversificarea surselor de livrare a energiei sau gazelor, dar nu stabilirea tarifului. „Guvernul trebuie să se preocupe de diversificarea surselor de livrare a energiei sau gazelor. Mă refer, în primul rând, la interconexiunea cu sistemul energetic românesc. Guvernul are atribuţiile de a participa la negocierea preţurilor de import a gazelor, a energiei electrice. Are atribuţia de stabilire a compensaţiilor pentru păturile social vulnerabile. Nicidecum însă nu trebuie să facă calcule şi să dicteze care trebuie să fie tarifele”, a subliniat Tofilat.

Amintim că furnizorii la tarife reglementate care activează pe teritoriul Republicii Moldova, vor procura în perioada 1 aprilie 2016 – 31 martie 2017 de la SA Energocom energie electrică cu 28 la sută mai ieftină decât pe parcursul anului trecut.