„Potrivit unui raport al ministerului Finanţelor în anul 2015, Investprivatbank în proces de lichidare a transferat la bugetul de stat cinci milioane de lei obţinuţi din valorificarea activelor sale, de două ori mai puţin ca în anul 2014 şi de 3,5 ori mai puţin decât în anul 2013. În consecinţă la 31 decembrie 2015, datoria Investprivatbank în proces de lichidare doar faţă de Ministerul Finanţelor a constituit 362 milioane de lei. Dacă ritmul de recuperare îşi va menţine tendinţa apoi recuperarea datoriei ar putea dura mai mult de 20 de ani”, adaugă sursa.

„Pe 25 octombrie 2011, în baza Legii privind unele măsuri suplimentare de asigurare a stabilităţii financiare, Ministerul Finanţelor a emis obligaţiuni de stat în sumă de 428,5 milioane de lei în scop de preluare a creanţei Băncii de Economii faţă de Investprivatbank în proces de lichidare. Obligaţiunile de stat au fost emise la rata anuală fixă a dobânzii de 0,01%, cu condiţia răscumpărării trimestriale în rate până la 30 decembrie 2015. Pe parcursul anului 2015, Ministerul Finanţelor a răscumpărat obligaţiuni de stat emise pentru asigurarea stabilităţii financiare în sumă de 93,14 milioane de lei”, adaugă Mold-street.

De notat că la începutul anului 2009 activele Investprivatbank erau evaluate la 1,16 miliarde de lei, dar ulterior s-a constatat că acestea nu costă mai mult de 200 de milioane de lei.

Corectitudinea deciziei Băncii Naţionale de retragere şi lichidare a Investprivatbank a fost pusă la îndoială  de Dumitru Ursu, preşedintele Ligii Bancherilor, care a declarat: „În anul 2009, după ce unii funcţionari trâmbiţau că Moldova nu va fi afectată de criza mondială s-a ajuns la situaţia că au decis lichidarea Investprivatbank. Noi am propus însă naţionalizarea băncii, ca apoi după scoaterea instituţiei din criză, aceasta să fie vândută. Astfel nu se ajungea la situaţia ca toate băncile să fie impuse să contribuie cu 100 de milioane de lei pentru a acoperi gaura financiară creată de Investprivatbank. Totodată soluţia aleasă atunci de Banca Naţională şi Guvern are ca efect faptul că noi şi acum plătim cu toţii din buzunarul nostru pentru gaura de la Investprivatbank”.

Agenţii economici care aveau depozite la Investprivatbank nici după şase ani nu au reuşit să-şi recupereze banii. Astfel, în prezent banca mai are de rambursat datorii de circa 765 milioane de lei.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.