„Să spunem lucrurilor pe nume. Nu este problema în moldovenii care vin la odihnă, dar e vorba despre cei care au maşini înregistrate peste hotare. Noi vrem să oprim acest proces ca să nu crească numărul de maşini înregistrate peste hotare. De aceea vrem să majorăm vinieta. Cel mai important lucru este să găsim o soluţie de principiu pentru acei cetăţeni care au beneficiat de prevederile legislaţiei actuale care este destul de permisivă în acest sens. Ei sunt în limita legii, nu sunt infractori dacă şi-au înregistrat automobilele în alte ţări şi circulă cu ele în Moldova”, a declarat Octavian Armaşu.

Ministrul Finanţelor afirmă că un grup de lucru creat la Guvern va propune modificări legislative astfel ca problema proprietarilor maşinilor cu numere străine să fie soluţionată.

„În cadrul Guvernului am creat un grup de lucru care va analiza această situaţie. Vrem să venim cu un set de legi prin care să le permitem acestor cetăţeni să revină în albia normală a lucrurilor într-un mod civilizat, transparent şi cu o povară fiscală echilibrată. Să punem punct acestei situaţii astfel ca cetăţenii să poată să înregistreze în regim normal automobilele pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu.

Politica bugetar-fiscală aprobată de Guvern prevede o majorare a vinietei de trei ori, de la 100 de euro pe an cât este în prezent, până la 360 de euro. 

Noile preţuri pentru vinietă vor intra în vigoare după ce proiectul de lege va fi votat de către Parlament.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.