„Ceea ce totuşi nu am înţeles este modul cum este administrată şi cum acţionează Banca Naţională. Din cele ce se întâmplă şi din discuţiile avute cu specialiştii se poate de constatat că BNM este foarte influenţată politic. Şi aceasta este de fapt, problema de baza. Atât timp cât nu este voinţă politica de a rupe doctrina politică din sistemul bancar, nu va exista nimic în această ţară. Nu este vorba de executori, este vorba despre cei care stau la cârma Băncii Naţionale. Sunt dezamăgită şi am spus asta la BNM, BERD şi tuturor cărora le-am putut spune. Nu m-am aşteptat să mi se spună ca toţi oamenii sunt afiliaţi cu vreun partid”, a explicat Durleşteanu.

„Când le-am spus celor de la BNM, ca reprezentant al KazMunayGas International, că în astfel de condiţii e posibil să ne retragem din Moldova şi este vorba despre afaceri de 260 de milioane de dolari, am primit răspuns că nu le pasă. Noi încercam totuşi să susţinem Moldova, dar cred că mulţi vor pleca de aici şi ar putea rămâne doar politicienii”, a continuat fostul ministru.

Mariana Durleşteanu spune că sistemul bancar din Republica Moldova are nevoie de o resetare care să permită o schimbare, iar pentru acest proces este nevoie de voinţa acţionarilor. „Din experienţa care am avut-o la BERD pot spune că ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în sistemul bancar nu este ceva specific doar ţării noastre, iar acum va începe un proces de separare a oilor negre de oile albe, ca să zic mai simplu. Celor trei bănci (Agroindbank, Moldindconbank şi Victoriabank n.r.) care sunt totuşi, foarte puternice, cu un portofoliu de clienţi foarte puternic, li se va da un program de restructurare. De obicei aşa se face. Dar separarea oilor negre de cele albe se va face foarte abrupt, nu este o procedură gingaşă şi nimeni nu va fi tolerat. De altfel, se ştia de câţiva ani că dintre atâtea bănci câte existau în Moldova trebuie să rămână trei de bază şi alte 3-6 consecutive care să deservească clienţii. Acum este clar că acest program nu poate fi îndeplinit peste noapte, va fi făcut în tranşe, ca să le permită băncilor să se adapteze. Şi sunt sigură că cele trei bănci mari vor face faţă, deoarece au managementul adecvat, au un management chiar foarte bun. Că îşi vor rezolva problemele în consiliu, la nivel de management, de contabilitate, totul este în mâinile lor. Este vorba despre guvernare corporativă. În plus, este nevoie de voinţa acţionarilor şi de permisiune de la Banca Naţională, iar BNM le va permite”, a precizat sursa.

„Tot ce se întâmpla în sistemul bancar este primul pilon care dă de ştire cât de mult suntem în siguranţă. Sistemul bancar din păcate, este unul nesigur. BNM nu face mesaje care să ofere încredere, deoarece are o comandă politică”, a mai spus expertul financiar.

În aceeaşi ordine de idei, fostul ministru al Finanţelor a afirmat că pentru o ţară aşa de mică, problemele în sistemul bancar sunt prea mari, precizând că acest lucru este spus şi de companiile de audit extern.

„Compania KPMG a efectuat în toamna anului trecut un audit extern la Moldindconbank. Versiunea preliminară însă a provocat anumite interpretări la Banca Naţională. Dar KPMG şi-a făcut jobul pentru care a fost contractat. Sunt însă lucruri care necesită voinţă politică. Or, KPMG ca şi toate companiile de audit din grupul Big Four (cele mai mari patru companii de audit din lume n.r.) trebuie să fie şi ţintesc să pară a fi independente. Dar din experienţa care am avut-o şi în regiune, la Londra şi bursele internaţionale, apoi câteodată calcă şi ei pe greblă. Dar în cazul nostru eu nu pot spune asta. Am văzut raportul de audit şi m-am întâlnit cu persoana care a prezentat documentul. Pot să spun că nu este vorba doar despre Moldindconbank, ci de întregul sistem bancar. Este vorba despre acelaşi sistem despre care încă în 2009, când lucram la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), se ştia că la o ţară atât de mică, problemele sunt foarte mari”, a precizat Durleşteanu.

Precizăm că la începutul acestui an fostul ministru al Finanţelor Mariana Durleşteanu, director financiar la KazMunayGas International (fostul Rompetrol Group) a decis să se retragă din Consiliul de Administraţie al Moldindconbank. Motivul invocat este nemulţumirea faţă de politica Băncii Naţionale, care ar fi subordonată unor grupări politice şi al cărei scop ar fi lichidarea băncii comerciale.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.