Conform studiului realizat de firma PwC la solicitarea Confederaţiei Industriei Britanice (CBI) şi publicat duminică, Brexitul ar provoca „un şoc serios” economiei Marii Britanii, cu costuri de aproape 100 de miliarde de lire (128 de miliarde de euro) în pierdere de producţie, reprezentând 5% din PIB-ul anual.

„Această analiză arată clar pentru ce părăsirea Uniunii Europene ar fi o adevărată lovitură pentru nivelul de trai, locurile de muncă şi creşterea economică”, a declarat Carolyn Fairbairn, director general al CBI.

„Chiar şi în cel mai bun dintre cazuri, aceasta ar provoca o şoc serios economiei Marii Britanii”, a subliniat ea.

Brexitul ar costa Marea Britanie aproape 950.000 de locuri de muncă, ceea ce înseamnă că rata şomajului va fi în 2020 cu 2% până la 3% mai ridicată decât dacă ţara rămâne în UE, potrivit studiului.

Pe 23 iunie, în Marea Britanie va fi organizat un referendum asupra menţinerii în blocul european.

Sondajele arată că intenţiile de vot pentru „da” sau „nu” sunt sensibil egale şi că 20% dintre alegători sunt indecişi, cu trei luni înainte de referendum.
Vote Leave, unul din grupurile care fac campanie pentru ieşirea Marii Britanii din UE, a respins rezultatele studiului comandat de CBI. Coordonatorul Vote Leave, Matthew Elliot, a declarat la BBC că scenariile expuse în studiu sunt „părtinitoare” şi a repetat că părăsirea UE este „singura opţiune bună”.