Expertul economic Victor Parlicov spune că în condiţiile în care nu este anunţat preţul de achiziţie, lucru care ţine de competenţa unor întreprinderi sau agenţi economici, premierul nu poată să vorbească despre reducerea tarifului.

„Nu este corect ca domnul prim-ministru să vorbească cu cât trebuie să scadă tariful, ceea ce nu este funcţia Guvernului, dar funcţia ANRE. Mai întâi, aş fi vrut să aud care este preţul de achiziţie. Făcând un calcul estimativ, nu ar fi posibilă o scădere a tarifelor de 10 la sută dacă preţul de achiziţie nu ar fi scăzut sub 5 cenţi. Dacă într-adevăr ei au reuşit să negocieze un preţ de 5 cenţi pentru 1 kW/oră şi cu condiţia că nu sunt incluse devierile economice de la Fenosa şi de la RED Nord-Vest, atunci e posibilă o reducere de tarif. Ar trebui să fie o scădere de costuri dramatică, adică de peste 20 la sută a costului de achiziţie la energia electrică de la furnizorii angro”, a declarat fostul director general al ANRE.

Totodată, Parlicov a menţionat că actualmente o scădere a preţului pentru energia electrică poate să există dacă preţul de achiziţie va scădea dramatic. „Ar fi corect ca prim-ministrul să spună preţul de achiziţie la care s-a negociat şi să lase ANRE-ul să spună cu cât va evolua tariful. Acum toată guvernarea are o problemă de credibilitate şi una dintre aceste probleme este că ANRE-ul este percepută şi se comportă ca o instituţie controlată politic. Şi de fiecare dată, când primul-ministru vorbeşte cum trebuie să fie tariful, asta va fi perceput şi de societate, şi de instituţiile internaţionale ca o ingerinţă în activitatea ANRE. Cred că prim-ministrul ar trebui să renunţe la retorica cu privire la tarife şi să vorbească despre preţul de achiziţii, dar şi să lase ANRE-ul să-şi facă treaba”, a mai spus Parlicov.

„Prin faptul că domnul prim-ministru vorbeşte despre tarife, el dă un mesaj către societate. Dumnealui se comportă ca un politican, nu ca un tehnocrat. Vor să scoată dividende de imagine din ceea ce se întâmplă”, a adăugat expertul.

Şi expertul economic Sergiu Tofilat spune că declaraţiile premierului sunt populiste. „Guvernul vine astăzi cu nişte declaraţii populiste, precum că energia electrică se va ieftini cu 10 la sută. Ceea ce trebuie înţelegem în realitate este că toată energia pe care o cumpărăm din Transnistria este pe bază de gaz. Acest gaz nu vine de la Gazprom, ci vine de la Moldovagaz, respectiv, când achităm factura la lumină, de fapt, finanţăm regimul separatist de la Tiraspol, deoarece banii pe care îi încasează Transnistria din vânzare merg la acoperirea deficitului bugetar din regiune. Este deja o crimă pe care o săvârşeşte şi Guvernul Filip”, a explicat Tofilat.

Amintim că astăzi premierul Filip a anunţat că tariful la energia electrică s-ar putea reduce cu 10 la sută.

Precizăm că expertul în economie Sergiu Tofilat a dezvăluit că consumatorii moldoveni achită lunar cu peste 50 la sută mai mult pentru energia electrică pentru că Republica Moldova nu procură direct curentul de la Centrala de la Cuciurgan, ci prin intermediul unei firme din Transnistria, care ar fi controlată de liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, şi prim-vicepreşedintele PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Potrivit lui Tofilat prin această schema consumatorii moldoveni sunt furaţi lunar de 12,5 milioane de dolari. Expertul mai spune că un număr de firme intermediare şi-au construit afaceri de sute de milioane la noi în ţară şi câştigă profituri uriaşe pe seama consumatorilor de curent. „Vânzările centralei electrice de la Cuciurgan pentru 1 semestru 2015 au constituit 2.177 milioane de ruble, conform rapoartelor financiare ale Inter RAO. În aceeaşi perioadă, MoldGRES a produs 2.163 milioane kWh. Respectiv, preţul de vânzare per 1 kWh = 1,01 RUB, sau ~ $1.8 cenţi. Moldova importă energia cu aproape $6.8 cenţi de la „EnergoKapital”, o companie off-shore între MoldGRES şi Republica Moldova. Obţinem o diferenţă de 5 cenţi la fiecare kWh”, afirmă Sergiu Tofilat.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.