Omul de afaceri face o comparaţie dintre reacţia autorităţilor în cazul jaful de la cele trei bănci din Moldova şi ecoul scandalului de la Rezerva Federală Americană, de unde recent hackerii au încercat să fure un miliard de dolari ce aparţin Băncii Centrale din Bangladesh.

„Studiu de caz, Moldova-Bangladesh (sau de ce suntem noi aşa de fraieri?!) O poveste horror financiar bântuie prin mass-media din lume, cum hackerii au încercat să fure un miliard de USD, banii Băncii Centrale din Bangladesh în Rezerva Federală Americană. Coincidenţe, erori tehnice, proceduri, crimă cibernetică. Un fenomen nou şi de temut de „spargere” a băncilor, fie ele şi centrale. Interesant e că, datorită colaborării internaţionale, rapid s-au găsit „urmele” şi banii, practic, toţi au fost recuperaţi. E şi firesc, la bătaie a fost reputaţia Fed-ului american, dar şi a sistemului SWIFT, tot american. Guvernatorul Băncii Centrale din Bangladesh şi-a dat imediat demisia, asumându-şi responsabilitatea pentru cele întâmplate. Au fost demişi şi alţi funcţionari. Asta în Bangladesh”, spune Sturza.

„În Moldova, se fură pe bune un miliard de dolari, fără a se recupera nimic. Se ia la datoria publică, se fură din nou (o altă poveste care trebuie descifrată!), se prăbuşesc trei bănci, se pierd rezerve valutare tot cam de un miliard USD, se majorează preţurile, se devalorizează leul, e criză politică, e ruşinea lumii… Şi nimic! Drăguţanu pleacă cu onoruri din partea politicienilor moldoveni (vezi cazul Ghimpu!)”, a adăugat Ion Sturza.

Fostul premier afirmă că până la urmă toţi cei care au participat la jaful secolului vor ajunge după gratii.

„Ştiu că ne aşteaptă mari surprize în raportul Kroll-2, dar şi în alte investigaţii independente făcute de patrioţii moldoveni. Se pare că toţi cei care astăzi se poziţionează în tabere diferite, unii la răcoare, alţii la cald, au „cooperat” foarte bine în jaful secolului. Dar aceste investigaţii vor fi, sigur, duse până la capăt! Chiar dacă „partenerii de dezvoltare” nu sunt aşa de prompţi în reacţie, ca în cazul Bangladesh. Promit că va exista „lista Simon Wiesenthal” şi pentru genocidul din Moldova. Asta aşa, ca să nu se relaxeze nimeni prea mult până îşi aleg un „preşedinte”, conchide Ion Sturza.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.