Şefa misiunii FMI a menţionat că în cadrul discuţiilor cu autorităţile de la Chişinău a pus accent pe analiza evoluţiilor economice recente şi discutarea politicilor pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi perfecţionarea guvernării în sectorul financiar.

„Totuşi, perspectivele rămân deloc simple; pentru a le face faţă, va fi necesară o gestionare competentă a economiei. Închiderea Băncii de Economii, Unibank şi Băncii Sociale la finele anului 2015 a oprit
injectările de lichiditate în sistem prin aceste bănci şi, de rând cu stabilizarea pieţei valutare şi reducerea aşteptărilor inflaţioniste, i-a permis Băncii Naţionale a Moldovei să reducă puţin ratele dobânzilor de politică monetară”, a declarat Ivanna Vladkova-Hollar.

Potrivit experţilor FMI, politica bugetar-fiscală a RM are capacităţi limitate de susţinere a activităţii economice pe intern, în special până când noile autorităţi vor elabora o politică fiscală şi o politică de cheltuieli bugetare care vor duce la consolidarea capacităţii bugetului public naţional de a asigura realizarea obiectivelor de pe agenda de dezvoltare.

„Guvernarea slabă în sectorul bancar generează costuri mari pentru economie. Înlăturarea deficienţelor ce ţin de supravegherea bancară constituie un deziderat demult aşteptat, atingerea căruia va juca un rol esenţial în restabilirea stabilităţii macroeconomice şi, în cele din urmă, în asigurarea prosperării economiei Republicii Moldova. În acest context, fortificarea guvernării corporative şi perfecţionarea sistemelor de evaluare a riscurilor în băncile comerciale pot fi asigurate într-o manieră credibilă doar cu condiţia reevaluării complete a beneficiarilor finali”, a menţionat Ivanna Vladkova-Hollar.

Şefa misiunii FMI la Chişinău a mai spus că discuţiile vor continua în lunile ce urmează, astfel autorităţile vor avea la dispoziţie timpul necesar pentru finalizarea studiilor diagnostice în sectorul financiar şi pentru definitivarea şi formularea în detaliu a politicilor preconizate.

Precizăm că reprezentanţii FMI nu au avut mandatul de a negocia un program de asistenţă financiară, iar rezultatele misiunii nu vor fi discutate de către Consiliul de Directori Executivi al FMI. Ulterior însă vom afla dacă vor fi iniţiate negocieri pentru un nou program de finanţare din partea instituţiei internaţionale.

Republica Moldova nu mai are un acord cu Fondul Monetar Internaţional din toamna lui 2013. În cadrul precedentului program, ţara noastră a beneficiat de asistenţă financiară din partea Fondului Monetar în valoare de aproximativ 566 de milioane de dolari.

Lipsa de transparenţă în sectorul bancar s-a aflat printre cauzele care au dus la suspendarea programului de colaborare între guvernul moldovean şi FMI.

În septembrie 2015, FMI a retras mandatul unei misiuni de experţi de a semna un Acord de finanţare cu Republica Moldova, din cauza demisiei guvernatorului BNM, Dorin Drăguţanu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.