Acest plan va atenua consecinţele crizei şi va preveni crize similare pe viitor, spun experţii.„O bancă centrală independentă şi bine echipată cu instrumente moderne de monitorizare şi reglementare bancară, dar şi bănci comerciale administrate şi deţinute de persoane profesioniste şi integre, cu guvernanţă corporativă exemplară şi suficient capitalizate pentru a putea absorbi pe cont propriu orice eşec de management”, sunt principiile fundamentale care stau la baza strategiei de consolidare a sectorului bancar.

Iată setul de şapte măsuri propus de Expert-Grup:

Întărirea independenţei BNM. Acţiunile în acest sens trebuie să vizeze eliminarea pârghiilor prin care anumite cercuri de interese politice sau private pot pune presiuni asupra băncii centrale. Pe lângă sporirea eficienţei activităţilor de reglementare aceasta asigură şi o mai bună responsabilizare a băncii centrale.

Fortificarea monitorizării şi supravegherii bancare. Măsurile se referă la diminuarea factorului uman în procesul de monitorizare şi reglementare prin implementarea soluţiilor TIC, sporirea capacităţii BNM în a identifica şi contracara activităţile concertate, înăsprirea sancţiunilor penale pentru abuzul de piaţă şi alte încălcări din partea băncilor comerciale, dar şi eficientizarea comunicării şi coordonării între instituţiile responsabile în mod direct sau indirect de stabilitatea financiară.

Sporirea transparenţei acţionarilor din sistemul bancar. Este necesară instituirea unui mecanism clar de evaluare a „calităţii” acţionarilor pentru a nu admite deţinerea acţiunilor bancare de către persoane cu profil de integritate dubios. În acest sens, acţiunile trebuie să vizeze implementarea şi instituţionalizarea unor standarde minime de integritate şi transparenţă, precum şi facilitarea schimbului de informaţii cu statele de reşedinţă a acţionarilor finali ai băncilor.

Îmbunătăţirea guvernanţei corporative în bănci. Sunt necesare atât măsuri motivaţionale, printre care elaborarea şi promovarea unui Cod general de Guvernanţă Corporativă, elaborarea şi publicarea anuală a rapoartelor privind transparenţa gestionării riscurilor şi promovarea unor standarde etice şi profesionale pentru funcţionarii din cadrul băncilor, cât şi măsuri coercitive, cum ar fi înăsprirea sancţiunilor pentru guvernarea improprie.

Responsabilizarea managerilor bancari. Autorii studiului propun dezvoltarea principiului verificării duble, dar şi implementarea mecanismului de bail-in, în care acţionarii sub obligaţi să acopere din sursele proprii pierderile şi orice alte consecinţe ale managementului defectuos. În lista de acţiuni mai intră şi sporirea independenţei membrilor Consiliilor de administraţie care verifică activitatea managerilor bancari şi înăsprirea sancţiunilor pentru administrarea necorespunzătoare a băncilor.

„În esenţă, este necesar de dezvoltat un sistem în care greşelile bancherilor să fie plătite tot de bancheri, şi nu de cetăţeni”, a declarat în context directorul executiv al Expert-Grup,Adrian Lupuşor. 

„De-offshorizarea” sectorului bancar. Interzicerea oricăror interacţiuni dintre bănci şi companiile din regiunile care nu respectă standardele de transparenţă, precum şi armonizarea deplină a legislaţiei autohtone cu prevederile UE în domeniul spălării banilor.

Sporirea capacităţii băncilor de a absorbi pierderi. Este necesară revizuirea indicatorilor prudenţiali conform prevederilor Basel III, delimitarea unor cerinţe şi mai stringente pentru băncile sistemice în raport cu băncile mici şi majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare.

Economiştii de la  Expert-Grup au mai anunţat astăzi că se angajează să monitorizeze acţiunile autorităţilor orientate spre stabilizarea sectorului bancar şi prevenirea crizelor similare pe viitor.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.