Primul miliard de euro dintr-o sumă imensă ar fi fost deja trimis de ceva vreme în România, conform investitorului. Ba chiar fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian a discutat cu oficiali ruşi despre investiţie. Administratorul afacerii este un personaj controversat: Vitalie Usturoi. Numele lui apare în afacerea Ţigareta 2, în afacerea ARO şi devalizarea Bancorex, dar şi legat de Revoluţia din 1989, fiind inclus pe lista „turiştilor ruşi” care au împânzit România în acele zile. 

Sătenii din Adunaţii Copăceni credeau că le-a pus Dumnezeu mâna în cap când au aflat că un investitor misterios s-a arătat interesat să le cumpere pământurile cu sume ce depăşeau de zece ori preţul pieţei. Totul pentru construcţia acolo a unei fabrici de avioane, a unui aeroport, dar şi a locuinţelor pentru zeci de mii de angajaţi. Este vorba despre firma West Euro Energy Trans Airspace Holding, pe scurt WEETAS, al cărei acţionar majoritar şi administrator este Vitalie Usturoi, un basarabean cu cetăţenie română.

Usturoi a luat legătura cu primarul comunei şi i-a prezentat planul, iar vestea s-a răspândit repede printre oameni, care abia aşteptau să primească sume mari pentru terenuri.

Vitalie Usturoi a detaliat planul fabricii de avioane Tupolev şi al aeroportului.

„Fabrica de avioane nu poate fi făcută fără pistă. 140 de firme din Rusia şi din Europa ar fi adus componente. E o investiţie foarte mare. În martie 2014 s-a semnat contractul cu o platformă financiară din Marea Britanie şi am semnat pentru prima tranşă, de 20 de miliarde de euro. În 5 ani trebuiau să intre în România 250 de miliarde de euro”, a explicat Vitalie Usturoi.

Suma pare de domeniul fabulaţiei, dar până să demonstrăm că banii există sau nu, în contractul semnat de Usturoi cu „platforma financiară”, contract studiat de reporter, datele apar aşa cum au fost prezentate de acesta.

Banii din Rusia, via Deutsche Bank

Platforma financiară despre care vorbeşte Vitalie Usturoi se numeşte Hestiun Finance (UK) Limited, o firmă britanică care, aparent, îşi ţine banii la Deutsche Bank Frankfurt, în Germania. Primii bani au venit în România în primăvara lui 2014.

„Pe 28 aprilie 2014, pe contul nostru a fost transferat un miliard de euro, urmând ca până la sfârşitul lunii mai să vină încă 19 miliarde”, a afirmat Usturoi.

Provenienţa banilor i-a făcut pe angajaţii BRD să blocheze miliardul de euro sosit de la Deutsche Bank. Oficial, BRD a refuzat să comenteze situaţia, invocând secretul bancar. Neoficial, însă, se fac investigaţii.

„Orice sumă peste 15.000 de euro este raportată la Oficiul pentru Spălarea Banilor şi la alte instituţii. Acest miliard a fost blocat pentru investigaţii, deoarece erau probleme pe provenienţa banilor”, ne-au explicat surse din BRD, sub protecţia anonimatului.

BNR: „Am avut informaţii”

Banca Naţională a României a răspuns parţial întrebărilor puse de reporter. BNR recunoaşte că a avut informaţii despre transferul de bani de care vorbeşte Vitalie Usturoi, dar că nu s-a confirmat.

„Referitor la mesajul dvs. din data de 28.05.2015, privind S.C. West Euro Energy Trans Airspace Holding S.A., precizăm că, deşi au existat informaţii de genul celor menţionate de dvs, până în prezent nu a fost confirmat transferul în România de fonduri de mărimea celor în discuţie, suspiciunile existente în legătură cu aceasta făcând necesară informarea Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor de către instituţia de credit respectivă”, a răspuns Lorina Duţă, şef serviciu în cadrul Direcţiei de Supraveghere a BNR.
Şi actualul purtător de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, dar care în 2015 era purtător de cuvânt al BNR, a spus că, oficial, banii nu au mai ajuns în România.

„Fără ordin de sus, e imposibil să plece banii din Rusia”

Usturoi a încercat să explice de unde vin, de fapt, banii. „În platforma asta sunt şi bani din Rusia, de la VneşEkonom Bank (Banca de Comerţ Exterior a Rusiei, n.r.). Banii statului rus, VneşEkonom Bank este statul rus. Ăştia de la BRD m-au tot întrebat de unde dracului banii, spălare de banii? Hestiun i-a primit în Deutsche Bank. Şi care e problema, când banii sunt pentru a face investiţii? Banii sunt oficiali. Banii sunt ai statului rus şi sunt băgaţi în plasamente financiare. Unde în altă parte să-i pui dacă nu în cele mai de nădejde bănci?", a detaliat administratorul firmei WEETAS.
„Fără ordin de sus, e imposibil să plece banii din Rusia. Dar eu am făcut în aşa fel încât să aduc investiţia în România", a mai adăugat el.
Ca un fapt amuzant, cele două avioane pe care intenţiona să le producă la Adunaţii Copăceni, erau numite Tupolev Zimbru şi Tupolev Taur. „Am vrut eu aşa, să zboare şi boul", a explicat râzând Usturoi.

Ministrul Vosganian a semnat protocolul cu ruşii. Discuţii despre Tupolev

Afacerea este una cât se poate de oficială, chiar dacă nu este clar dacă miliardul de care vorbeşte Vitalie Usturoi există sau nu. Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a semnat pe 19 aprilie 2013 un protocol cu Şeful Agenţiei Federale „Rossotrudnicestvo” Konstantin Kosaciov.
 
În comunicatul de presă dat în aceeaşi zi, se vorbeşte, pe scurt, şi despre viitoarea colaborare dintre Tupolev şi compania românească constructoare de avioane Romaero.

„Ministrul român al Economiei a declarat, după încheierea lucrărilor şi semnarea Protocolului, că autorităţile ruse şi-au manifestat intenţia de a realiza o colaborare în domeniul tehnico-militar, între compania rusă Tupolev şi Romaero”, scrie în comunicatul de presă.

Contactat telefonic în luna noiembrie 2015, Varujan Vosganian părea că nu îşi aminteşte nimic. „Nu am semnat niciun protocol cu Federaţia Rusă. Eu, în 2013, cu Federaţia Rusă? De unde ai scos-o pe asta? Aaaa, în cadrul comisiei s-a semnat. Nu mai ţin minte exact”, a fost prima reacţia a fostului demnitar, actual senator.

Ulterior şi-a amintit, dar spune că nu a fost de acord cu aşa ceva. Şi-a amintit şi despre Vitalie Usturoi care a venit să-i prezinte planul, dar spune că nu l-a primit.„Aaa, da, ştiu, că ei au vrut să vină şi la mine, iar eu i-am trimis la plimbare, pentru că am cerut de la Asociaţia Română a băncilor (informaţii, n.r.) şi ei mi-au dat nişte referinţe proaste atunci. Era ceva legat de faptul că băncilor li se atrăsese atenţia să nu lucreze cu el. Nu ştiu ce incident fusese, că nu mai ţin minte. Eu l-am respins, eu nu am vrut să stau de vorbă cu el. Eu cu acest domn nu m-am întâlnit niciodată pentru că am rugat să primesc referinţe şi m-am învăţat să le cer”, a detaliat Varujan Vosganian.

Ministerul Industriilor din Rusia a trimis o adresă firmei WEETAS deţinută de Usturoi prin care pare nerăbdătoare să înceapă afacerea.

„Colaborarea între OAO TUPOLEV cu firma românească WEST EURO ENERGY TRANS AIRSPACE HOLDING S.R.L., poate să se desfăşoare (nota tr. - în continuare), aşa cum a fost iniţiată, resursele (nota tr. - financiare) fiind asigurate de partea română. Luând în consideraţie amploarea colaborării preconizate, decizia privind procedura pentru o astfel de colaborare, trebuie luată la nivel interguvernamental”, se arată într-o adresă oficială a ministerului rus către firma lui Usturoi.
 
Continuarea citiţi pe euractiv.ro