„În faţa dumneavoastră stă guvernatorul BNM cu funcţie deplină. Vom rămâne în funcţie pentru a asigura buna gestionare a băncii. Ar fi iraţional şi ilogic să lăsăm banca fără management în circumstanţele actuale. Cererile de demisie sunt valabile, dar nu există termen de valabilitate. Când Parlamentul va lua act de demisia noastră, din acel moment ne vom înceta activitatea”, a declarat Dorin Drăguţanu.

Guvernatorul băncii centrale a fost întrebat dacă în aceste condiţii deciziile BNM sunt legitime.

„Legislaţia RM nu presupune un interimat pentru funcţia de guvernator. Legislaţia spune că o persoană este guvernator sau nu este. Este guvernator când îl numeşte Parlamentul, nu este guvernator când acea persoană nu există, când Parlamentul îl demite sau îi acceptă cererea de demisie”, a mai spus Drăguţanu.

Mai mult, Drăguţanu afirmă că este gata să participe, în calitatea sa de guvernator al BNM, la negocierile unui nou program de finanţare cu FMI.

„Dacă în februarie voi fi în funcţie, voi negocia cu FMI cu toată responsabilitatea. Dacă va fi o altă decizie a Parlamentului între timp, cred că situaţia va fi similară”, a mai spus Drăguţanu.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, şi-a dat demisia în septembrie anul trecut, invocând presiuni politice. Totodată, s-a lăsat de funcţie şi viceguvernatorul băncii centrale, Marin Moloşag. O comisie specială cu privire la desemnarea şefului BNM nu a selectat niciun candidat pentru postul de guvernator, pe care să-l propună preşedintelui Parlamentului. În cadrul concursului pentru şefia BNM şi-au depus dosarele opt pretendenţi printre care fostul ministru al Finanţelor Veaceslav Negruţa şi preşedintele Ligii Bancherilor, Dumitru Ursu.

Dorin Drăguţanu a fost numit guvernator al BNM pe 6 noiembrie 2009, fiind înaintat de PL. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.