O fabrică de cablaje electrice pentru automobile urmează să fie deschisă la Bălţi de compania germană Draxlmaier, care are deja o uzină pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectul presupune construcţia a 27 de mii de metri pătraţi de spaţii, unde ar urma să activeze 2500 de angajaţi. Al doilea proiect constă în crearea unei fabrici la Orhei, cu o suprafaţă totală de 25 de mii de metri pătraţi, care va fi finanţată de concernul japonez Sumitomo. În acest caz este vorba despre 3200 de locuri noi de muncă, dintre care mai bine de 180 vor fi posturi de ingineri.

Marin Ciobanu a mai declarat că a încercat să-i convingă pe reprezentanţii celor două companii să-şi aducă propriii furnizori în Republica Moldova chiar din acest an, pentru ca aceştia să investească şi să deschidă filiale şi pe teritoriul ţării noastre. Asta pentru ca cele două fabrici să nu fie nevoite să importe toate materialele necesare pentru producerea cablajelor electrice, ci să aibă materie primă aici, în Moldova. Potrivit lui Ciobanu însă, conducerea celor două companii a declarat că acest lucru va fi posibil de realizat abia atunci când Guvernul va implementa reformele promise.

Startul investiţiilor va fi dat în lunile martie şi aprilie. Precizăm că Draxlmaier are peste 50.000 de angajaţi în mai mult de 60 de fabrici, în peste 20 de ţări. Este unul dintre cei mai importanţi producători de sisteme de cablaje pentru industria auto mondială. Sumitomo Electric Wiring System este o companie specializată în producerea de cablaje electrice din Japonia cu peste 180 de mii de muncitori în acest domeniu care activează în 331 de fabrici dispersate în 33 de ţări.