Experţii principalului donator al ţării noastre au venit la Chişinău pentru a se informa despre politicile şi prognozele macroeconomice promovate de autorităţi, situaţia din sistemul financiar-bancar şi politicile bugetar-fiscale. 

Zilele trecute, misiunea FMI a avut un şir de întrevederi cu autorităţile RM, în cadrul cărora au fost discutate în detaliu politicile sectoriale şi problemele care pot influenţa evoluţiile cadrului macroeconomic.

Reprezentanţii FMI nu au avut mandatul de a negocia un program de asistenţă financiară, iar rezultatele misiunii nu vor fi discutate de către Consiliul de Directori Executivi al FMI. Ulterior însă vom afla dacă vor fi iniţiate negocieri pentru un nou program de finanţare din partea instituţiei internaţionale.

Republica Moldova nu mai are un acord cu Fondul Monetar Internaţional din toamna lui 2013. În cadrul precedentului program, ţara noastră a beneficiat de asistenţă financiară din partea Fondului Monetar în valoare de aproximativ 566 de milioane de dolari.

Lipsa de transparenţă în sectorul bancar s-a aflat printre cauzele care au dus la suspendarea programului de colaborare între guvernul moldovean şi FMI.

În septembrie 2015, FMI a retras mandatul unei misiuni de experţi de a semna un Acord de finanţare cu Republica Moldova, din cauza demisiei guvernatorului BNM, Dorin Drăguţanu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.